• jkedzs
    #9
    windowson a felhasználói élmény nem maximális.
    ezt csak azért hiszed, mert nem tudsz más, hatékonyabb működést elképzelni (user-gép interakció), csak amit a win beléd nevelt. vicces amikor a win7 user munka közben a megnyitott 25 ablak közül keresgélget a tálcán, kattintgat, hogy elérje őket...

    itt azt kell látni, hogy linuxon a legtöbb programnak van egy terminal-ból elérhető egységes interface-e, amivel lehet vele kommunikálni és programozni + szinte minden text alapon elérhető / konfigurálható (automatizálni lehet, programok tudják kezelni, rugalmas, verziókezelhető stb).
    átlag user szempontjából ez lényegtelen (nem is a ajánlgatom a linuxot átlag usereknek), viszont akik tényleg használják is a gépet, azoknak nagyban megkönnyíti az életét az ilyesmi. videóban említ egy-két ilyet pl a window manegerrel kapcsolatban. https://www.youtube.com/watch?v=RUKXZjxou3U


    kedvencem, amikor winen a user letölti/installálja a utorrentet, egyenként nyitogatja meg a torrent fájlokat, de előtte még létrehozza a szükséges könyvtárakat kézzel.

    linuxon ez nálam úgy néz ki, hogy van egy bash script (egyszer kell megírni), ami megcsinál mindent, telepíti az rtorrentet, létrehozza a torrent könyvtárakat és a ideiglenes fájlok könyvtárait ha még nem lenne. linkeli a rtorrent korábban megírt konfigját a megfelelő helyre. a konfig fájlt cloud-ba szinkronizálom, minden gépem ugyanazt használja. ezek után, mivel az rtorrent linuxos logikára van írva, nekem csak annyi a dolgom, hogy a megfelelő torrent könyvtárba bemásoljam az 1 vagy akárhány torrent fájlt és máris indul a letöltés a megfelelő könyvtárakba.

    ezt windowson a user 400 millió klikkeléssel éri el leghamarabb. a torrentek számának növekedésével ráadásul ez a szám növekszik.
    persze windowson is vannak szkriptelési lehetőségek, de a programok nem támogatják az ilyesmit, ezért csak magát a win-t tudod szkriptelni.