• kvp
    #37
    "Ennek ellenére egyetértek azzal, hogy nem jó a linux. Nem bírják megcsinálni azt, hogy egy linux telepítés a gépek 90%-án hiba és utólagos konfigurálás nélkül frankón működjön."

    Nekem az elmult honap 2 debian telepitesebol 2 db ment siman. Az egyiket netes boot cd-vel inditva netrol telepitettem, a masikat image sdd-re masolasaval majd boot es kipakolta magat. Ubuntuval nem probalkoznek, mert az pl. az egyik hardveren driver hianyaban nem is menne... (a debian meg pont igen, mindenhol)

    "Én pl. mai napig nem találtam megoldást arra, hogy a fenéért nem lehet normális sebességgel másolni egy USB stickre, amikor az USBs külső HHD tökéletes sebességgel működik. Az 5.1es hangrendszerem beállítása vért izzadós volt, mert kellett hozzá pulse audio és alsa konfigurálás, illetve az összes böngésző laggolt, mint állat, amíg rá nem jöttem, hogy kell mögé egy gyors DNS szerver, és a gyári MTU beállítás egy vicc."

    USB stick eseten ket baj lehet, ntfs filerendszer (tamogatott csak nem nativan) vagy hotplug-os (cache write through-s) konfiguracio. Engedelyezni kell a cache-elest pendrive-okra is. (egerrel a beallitasoknal, jobb klikk a meghajton, kodereknek a fstab-ban, windows alatt regen a registry-ben kellett, azota alapbol be van kapcsolva, de jobb klikk a meghajton es ugyanugy allithato) Ha bekapcsoljuk akkor utanna mindig le kell valasztani a pendrive-ot mielott kihuzzuk. (klikk a grafikus filekezeloben a meghajto ikonja alatti sorra, hacker-eknek unmount parancs root-kent)

    Debian alatt az alsa is alapbol mindenhova felmegy desktop full install-nal, ha kell ha nem, cserebe elsore mukodik is. DNS szerver: van lokalis os cache, van bongeszo os cache, egyebkent meg a default ip autokonfiguralasnal a szolgaltato beallitasait veszi at es pont ugy mukodik mint a windows. MTU beallitas halokartya fuggo, erdemes automatan hagyni, akkor beallitja a legnagyobb meretet ami meg a lokalis interface-en atmegy darabolas nelkul. Utanna a szolgaltato router-e majd valaszt valamit ami neki tetszik, az mar nem a desktop gep dolga.

    Ahogy nezem a hozzaszolasokat a legtobb gond abbol adodik, hogy sikerul a kevesbe jo vagy kevesbe stabil disztribuciokat es verziokat kiszurni es azzal tesztel mindenki. Ha fogunk egy latest debian stable-t, akkor nagy meglepetes nem erhet. (KDE eseten kellemes windows xp-s gui is van, alul a taskbarral, start menuvel, oraval, ikonokkal, de ha valaki utalja akkor egerrel lehuzza 1 pixelesre a magassagat es eltunik) Nem egy raketatudomany a hasznalata, viszont nagyjabol minden grafikus felulet ott van ahol az elmult 15 evben volt mind linux, mind windows alatt (a kde a sun-os cde masolata, kivalaszthato win 2000/xp-s vagy macos classic-os stilussal). A lenyeg, hogy ha nem piszkaljuk a rendszert, akkor mukodik minden. Ez utobbit az ubuntu nem igazan tudja hozni...

    ps: A legismertebb es eleg nepszeru linux disztribucio a google android linux. Ezt eleg sokan hasznaljak es eleg kevesen ertenek hozza vagy tudjak egyaltalan hol van a shell a telefonjukon. (egyebkent alapbol van mindegyiken) Ez is mutatja, hogy lehet jo linux-ot kesziteni, csak nem mindenki kepes ra. (masodik helyen a debian van mint hivatalos open source disztribucio, tehat olyan amit tenyleges hasznalatra raktak ossze)