• jkedzs
    #21
    nekem a probléma, amit nem nagyon tudtam megoldani, hogy gnome3 akad, ilyen 5 fps-re megy le, amikor sok tab van megnyitva chrome-ban + egyre növekvő memória fogyasztás.
    ezt csak úgy tudtam megoldani, hogy chrome-ban kikapcsoltam a 3D gyorsítást teljesen. gyanítom valami driver x chrome probléma lehet, mert amúgy a gnome3 20+ ablak és 30+ chrome tab környékén sem kezd belassulni így már.

    ami viszont nagyon zsír volt, hogy az x-et könnyen lehet az egeret konfigolni. winben nagyon kötött minden, ha csak nem ad driver + konfig felületet hozzá az egér gyártója. 7+2 gombos MS egeremet simán bekonfigoltam. egyedül a scroll nagyságán nem tudtam változtatni. gnome3 hiányosság lehet, mert unity-ben pl van ilyen, úgy láttam. ha másik egeret veszek, akkor ugyanezen a már megszokott módon be tudom majd konfigolni. persze terminál kell hozzá, de szerintem ez inkább előny mint hátrány. az átlagfelhasználók itt is megszívták.
    vicces, hogy sleep után elfelejti a beállításokat, szóval itt is kellett azért egy kis bejelentkezéskori script futtatás, hogy mindig jó legyen...

    gnome3 meg tényleg jó. jól mutatja, hogy lehet egy egyszerűbb és konzisztensebb működést kigondolni elszakadva a win-es ablakkezelés hagyományaitól.
    probléma hogy az Ubuntu LTS nincs eléggé szinkronban a gnome3 kiadási ciklusaival, ezért LTS mostani is egy régebbi gnome3-at használ.
    probléma másik, hogy ugyan nem erőltetik a wayland-re való áttérést, de előbb-utóbb meg fogják tenni, abból még lehet erős bugosodás, mint ahogy most is van probléma a wayland + gnome3 párosítással és gondolom minden más felülettel is, ami már támogatja a wayland-et. mindegy. még olyan 4-5 évig meg lehet tartani az X-es konfig scripteket.
    a másik probléma, hogy régi, 5-10 éves gépeken, az ilyen új felületek (gnome3, KDE Plasma5) lassúak, főleg a gyenge GPU-k miatt. szerencsére mivel linuxon vagyunk, van bőven választás. én i3-ra szavazok.

    .net szempontjából a mono develop egész ütős lett. nem hiszem, hogy jobb mint a visual studio, de ami nekem kellett belőle (nem csak alap dolgok), mindet tudta. persze .net verzióban a mono le van maradva...