• Kornan
    #19
    100K-ról van szó ebben az esetben, de lényegesen több azok száma, akik veszélyeztetve vannak még más országokban. Nem lesz világvége, de akkor sem mondanám, hogy félvállról lehetne venni.

    Jól tudom, hogy a média csúsztat és ezáltal kihatással van a függetlenebb szereplőkre is, pl internetes oldalakra vagy más információ forrásokra. De arra is vigyázni kell, hogy az ember agya ráállhat arra is, hogy minden ami a médiában van az túlzás vagy téves. Pedig lehet, hogy egyes esetekben kivételesen nem tévesen kiállt farkast, hanem tényleg jön.

    Az éghajlat eléggé bonyolult rendszer. Ebből kifolyólag valószínűségi modellekkel dolgozunk, amik időben távolodva egyre megbízhatatlanabbak. Továbbá nem mindenhol változik egységes irányba. Az oroszok pl lehet, hogy örülnek is neki. Én nem állítom, hogy víz és élelemhiány lesz, de az tény, hogy bizonyos régiók érintve vannak és nagyon sérülékenyek élelem- és vízbiztonsági szempontból. Ehhez hozzá jön még a növekvő népesség, pont ezeken a területeken. Kisebb kilengések az éghajlatban is komoly problémákhoz vezethetnek, ezek olyan dolgok, aminek a hiánya állatot tud csinálni az amúgy civilizált emberekből. Jelenleg az adatok azt mutatják, hogy jobban növekszik az élelem termelés, mint a lakosság. Én még optimista is vagyok, mert szerintem lesznek új technológiák, amik még javítanak ezen. Mégis, látva azt, hogy még az Aral tó kiszáradását sem tudták megelőzni, kicsit szkeptikus vagyok, hogy összetettebb változások hatásait maradéktalanul kezelni tudjuk.

    A népvándorlás szempontjából a fő kérdés, most az, hogy Afrikában és Ázsiában, ahol sok ember él, hogyan változik majd az életszínvonal. Ezt senki nem tudja megmondani. Én csak azt állítom, hogy a klímaváltozás bizony kimutatható negatív hatással lesz az ottani gazdaságokra, így kockázati tényező. És reális esélyét látom annak, hogy ha egy régió gazdasága összeomlik, akkor masszív népvándorlás indulhat meg akár Európa felé. Miért? Mert pl nem maguknak termelik meg az élelmet, azért. És ha nem fizetnek mi nem szállítunk annyit. Kezelhető a probléma, ha az lokális, esetleg néhány országot érint, de nem akkor kell észbe kapni, amikor már megtörtént. Jó ha vannak kidolgozott válságtervek. Csak ennyit akartam mondani.