• asgh
    Na akkor még egyszer:

"Azaz hiába érzékelte már az ősember is a gravitációt, a gravitációról alkotott tudományos modellek alapvető paradigmaváltásokon mentek keresztül."

Azaz azt állítottam, hogy tudományos modellek mentek át alapvető paradigmaváltáson, nem a gravitáció maga. Csak akkor nehéz megérteni, ha nem akarod megérteni.
    A sötét anyagról pedig nem azt állítottam, hogy egy elmélet, amiből következtetéseket vonnak le, hanem hogy a mérések eredményéből levont következtetések eredménye, hogy feltételezik, hogy van.
    Mindössze annyit tettem hozzá, hogy ha a későbbiekben a méréseink pontosodnak, akkor az azokból levezetett következtetéseink is változhatnak, aminek akár az is lehet az eredménye, hogy elvetjük a sötét anyag létezését.

Messze ható következtetések alatt pedig azt értem, hogy pl. abból a mindennapi tapasztalatból, hogy egy gömb alakú alma aljáról lepotyognak a kukacok, azt a következtetést vonták le, hogy a Föld lapos, különben az aljáról lepotyognának a dolgok, vagy hogy a fény hullámtermészetéből azt a következtetést vonták le, hogy ha hullám, akkor kell egy közeg - az éter -, amiben terjed. Egyik esetben sem a megfigyelés vagy a mérés volt a hibás, hanem az abból levont következtetés.