• Skylake
    #13
    Igen, csak az a különbség, hogy az Apple esetében nagyon erősen behatárolt a hardverek köre, a hardvereszközök kombinációnak száma tehát az, hogy a frissítések bedöntenek-e valamit: jól kezelhető, és ezért tökéletesen jól kézben tartható.

    Az Apple-höz képest, a PC-s hardverek köre, a különböző kombinációk száma, az ebből adódó frissítések rengeteg fajta hardverre mennek ki: ezt ellenőrizni kb. esélytelen. És igen: ezért a széttagoltság miatt nem lesz a Microsoft soha Apple, és termékei ezért nem lesznek soha minőségiek az átlagfelhasználók szempontjából.

    Az Apple-t egy klasszicista stílusú főúri kastélyhoz lehet hasonlítani, lakóival együtt, mondjuk a XVIII század végén: minden tiszta, minden rendezett, minden sarkon előzékeny komornyik áll: csak ez persze elképesztően sokba, kerül, hogy a luxus a kastély urai számára észrevétlenül és tökéletesen meg legyen teremtve. És mint ahogy az a főúri életmódra jellemző: a név kötelez. Azaz az aranykalitkában magas a jólét, de egyben a lakók számára nagyon is behatárolt az életük rangjukból és annak képviseletéből adódóan. Ilyen az Apple: jól behatárolt walled garden ökoszisztéma.

    A Microsoft termékei olyanok, mint egy polgármesteri hivatal, vagy bármilyen közintézmény ma Magyarországon. Funkcionális, de valahogy érezhetően benne van az, hogy a rendszer ezt a funkcionalitást nagymértékben megújítani nem tudja. Merev, nehezen mozduló struktúra. minden megvan csinálva, minden működik, de semmi sem kiemelkedő. Ami működött, az eddig is működik, ami pedig új, az jó ideig nem fog még úgy működni, ahogy az felhasználói nézőpontból könnyed és kellemes lenne. Épp olyan, mint egy hivatal: rugalmatlan és bürokratikusan ostoba.

    A linuxos brigád oprendszerei, és termékei olyanok szerintem, mint egy farm. A porta nagyon szép, söprős udvar, muskátli az ablakokban, kínos rend, tiszta udvar-rendes ház, tényleg igaz. Ezek a rendszer azon komponensei, amelyeket sokan fejlesztenek. A porta hátsó traktusába viszont inkább ne nézzünk be, mert onnan s*ggel előre fogunk kijönni: ott aztán olyan kupleráj van, szemét szemét hátán, totális rendetlenség. Ezek azok a rendszerkomponensek, amelyek fejlesztése csak szűk kört érdekel, és ezért aztán azok olyanok is. Ez a kontraszt a minőségben opensource fejlesztések legnagyobb hátránya.