Caro#16
molnibalage83, minden szavaddal egyetértek!
Pontosan erről van szó: egyszerűen nem értik, hogy
1) egy adott munka elvégzéséhez szükséges valamilyen minimális energia, aminél kevesebből nem lehet megcsinálni,
2) olyan dolgokon akarnak spórolni, amin nem lehet.
De miért kellett ezt a baromságot törvényi szintre emelni? Miért nem lehet venni 2000W-os porszívót, ha nekem az kell? Fizetek az áramért, el tudom dönteni, hogy nekem megéri-e vagy sem.
Ugyanígy az izzólámpa: ok, hogy a LED tényleg sok szempontból jobb, de vegyek LED-es világítást 3000-ért a WC-be meg a spájzba, ami hetente max. 1 órát megy?? Vagy mozgásérzékelőhöz...
Minek? Miért nem volt jó az izzó? Fénycső nyilván nem jön szóba, sem hagyományos, sem kompakt.
Nem ezen tudok spórolni.
Spórolni akkor lehetne, ha más alapokra helyeznénk a háztartásokat, de az meg annyiba kerülne, hogy senki sem venné meg.
Pl.: ki lehetne nyerni a szennyvízből a hőenergiát, de ki akar ilyennel foglalkozni? Hűtőszekrényre is lehetne rakni több ajtót, hogy csak azt nyisd ki, ahova nyúlni akarsz, és lehetne rá rakni sokkal több szigetelést, külső hőcserélőt, de ki akar ilyenekkel foglalkozni?
Ezzel tényleg lehetne spórolni.
De senki sem akarna ilyennel szívni, meg olyannal sem, hogy a szomszédaimmal együtt lenne egy gigahűtőm, mert a nagyobb sokkal hatékonyabb.