• NEXUS6
  #21
  Nade te láthatóan gondolkodsz ilyen formában előre. Szerintem én is, meg mindenki aki ide ír. Az viszont, hogy ebből mi valósul meg, az marhára nem rajtunk múlik.
  Ugyanis ez már politika, helyesebben részben államforma, de inkább politikai rendszer, a kormányzat stabilitásának kérdése.

  Azokban az országokban, ahol évtizedekig stabil a kormányzás, ott van hosszútávú gondolkodás, ahol meg mint a széljárás változik, akár demokratikusan, akár nem, ott meg harács van.

  Kínában azt mondják kommenista diktatúra van, és igaz hogy sok tekintetben a legnagyobb környezetszennyezők, de ugyanakkor ők is költik a világon a legtöbbet környezetvédelemre. És várhatóan még évtizedekig hajlandóak ilyen erőfeszítéseket tenni. D-Korea indult egy keményebb katonai huntával, aminek szerencsére a fő szempontjai nem katonaiak, hanem társadalmiak, gazdaságiak voltak, ezért eljutottak oda, hogy a világgazdaság egyik húzó országáról beszélünk, ahol a környezeti kérdések is fontosak. Japán detto, bár ott elvileg egy kezdetektől demokratikusabb államberendezkedésről beszélünk, csak épp évtizedekig ua jobbközép párt volt hatalmon. Skandináv országok detto, de ott meg balközép pártok kormányok voltak szintén évtizedekig.

  Ehhez képest mondjuk Irak, ahol elvileg választások vannak, csak robbantanak az utcán, és marhára nem azzal vannak elfoglalva, hogy hány fát ültessenek a sivatagban.

  A politikai stabilitás meg azért összefüggésben van azzal, hogy az emberek azt látják, hogy hosszútávon jó irányba halad az ország, mert akkor nem menek ki az utcára hőbörögni. Nem bonyolult ez.
  Szerintem.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.11.18. 14:19:22