• bobijub
    #1
    A "pécé" sikeres felfutásának egyik fontos kulcstényezője volt a legózhatóság (*), Ennek a legózhatóságnak a maga korában, a "pécé" terjedésének egy adot fázisában eszméletlen sok formában volt haszna. de jószerével egy komplett mai telefont ki lehet hozni annyi súlyú műanyagból és fémből, amennyi egyetlen pécékártya esetén kizárólag a csatlakozóhoz kellett (az alaplapon és a kártyán). ha racionálisan végiggondoljuk, hogy egy pécéből mekkora súlyú anyag egyszerűsödött ki már csak a mindent alaplapon tartalmazó változatoknál is, akkor elkezd kijönni, hogy mi a modularitás ára, és lehet elgondolkodni, hogy mikor érdemes (mert igen, sok esetben tényleg érdemes) vállalni ezt az árat.

    amikor a pénzünkért megvett cuccunk javíthatatlanságán bosszankodunk, nehéz beismerni, hogy a javíthatóság és az otthoni cserélhetetőség ára kilóban és egyébben is megfizetendő. nem elhanyagolható, hogy jó minőségű, stabil, megbízható és tartós ráadás csatlakozók kellenek mindkét oldalon. a mechanikai stabilitás érdekében is kellenek ráadás váz és burkolatelemek, satöbbi. mind olyan pluszköltség, amik miatt az apró kütyük modularitásának lehet ugyan haszna néhány jól behatárolható szűk területen, de a minden piacot elsöprő ereje nehezen hihető.

    (az persze nem elhanyagolható részt tett ki a sikerben, hogy az eredeti alkotó, az ibm - általam még ma sem ismert okokból - szinte sehogy se nem lépett fel jogilag a "nem leszerződött" másolók ellen)