• Caro
    Majdnem jó, de még mindig nem teljesen.

"A Napban a fúziós során az energia gamma fotonok közvetítik, vagy szabadul fel."

Ez nem teljesen igaz. A fúzió során elenyésző esetben jön létre gamma sugárzás (túl kicsi a hatáskeresztmetszete). Ha ez így működne, már rég lenne fúziós reaktorunk D + D -> He4 + gamma reakcióval.
    Nagyon ritkán van ilyen. A pp ciklus kezdeti szakaszában van gamma kibocsátásos reakció, de nem itt keletkezik sok energia.
    Az energia nagy része a He4 keletkezésekor jön létre, és mindig részecskék hordozzák, nem fotonok.

De abban igazad van, hogy ez édesmindegy, mert a magban rég beáll a termikus egyensúly, mire az energia kijut a felszínig. Én nem is szeretem azt a képet, hogy "mire egy foton kijut", mert ez így jó duma, csak semmi értelme.
    A felszíni fotonkibocsátás feketetest-sugárzásból jön túlnyomórészt, ami meg tökmindegy, hogy mivel van fűtve.

"Ráadásul a fúzió során keletkező atommagok energiája messze alatta marad a gamma-fotonok energiájának."

Ez meg teljesen nem igaz. A He4 keletkezésekor nincs foton. Az ottani energiát teljes egészében részecskék viszik.

Többi OK, de ezekről a TeV-ekről írhatnál valami linket, mert én ilyenről nem tudok. Bár ha nagy számban lenne, akkor már tuti detektálták volna, így valószínűleg nem jelentős, ha van is.

Már 1 GeV is simán átmegy kb. 1 m szilárd anyagon, 1 TeV úgy jönne át a légkörön "mint a huzat" :)