• Irasidus
    #32
    És még egy apróság a LHC-ban nem fotonokat ütköztetnek, hanem hadronokat. A Napban a fúziós során az energia gamma fotonok közvetítik, vagy szabadul fel. A gamma fotonok a Nap sűrű anyagában szóródnak (vagyis veszítenek energiájukból), elnyelődnek, és bomlanak (párkeltés - nem, ez nem az a párkeltés). Hagyjuk a fotonokat. Mint ahogy mások is utaltak rá, ez igencsak gyenge - elektronvoltban kifejezettet - energia (összességében nem, de most nem arról van szó). Ráadásul a fúzió során keletkező atommagok energiája messze alatta marad a gamma-fotonok energiájának.

    Mi a lényeg? A Nap réteges szerkezetű, és a különböző rétegekben különböző folyatok játszódnak le, ezek a rétegek mind energiájukban mind anyagukban eltérnek a többi rétegtől. Vagyis a Nap atmoszférája - ahonnan a részecskesugárzás származik - eltérő összetételű mint a fúziós réteg (vagy bármelyik rétege a Napnak), vagyis olyan anyagok is léteznek itt (molekulák is!), amik nem a fúzió során keletkezett. Erről a rétegről van szó, ahol is különböző fűtési mechanizmusok érik a részecskéket - vagyis energiát veszítenek, vagy olyan energiára tehetnek szert ami lényegesen nagyobb energia mint a fúzió során örökölt energiaszintje a részecskének.

    Mik ezek a folyamatok? Főként magnetohidrodinamika folyamatoknál várható ilyen négyenergiájú részecskék, de más folyamatokban is megjósoljak. Tény viszont, hogy ilyet - kis mennyisége miatt - nem találtak. Ezért a példám nem jó. Ennyi.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.03. 12:58:56