"De, pont attól lesz, ugyanis a használat alakítja a nyelvet. Senkit nem érdekel az elméleti fizikusok vákuum definíciói, természetesen az elméleti fizikusokat leszámítva. Már a kísérleti fizikusokat se nagyon.."
A nyelvnek, jognak, vagy szokásjognak semmi köze a tudományos terminusokhoz. Ettől még persze használhatjuk a vákuum szót csak nem szerencsés minden esetben.
"A probléma onnan eredt, hogy kategorikusan tagadtad, hogy a légkörinél alacsonyabb nyomásra általánosságban használható lenne a vákuum kifejezés, és ezt csak köznyelvi rossz megfogalmazásnak vélted. Ezzel szemben széles skálán használják így ezt a kifejezést.
Még mindig annak vélem... A széles skáláról meg egy közmondás jutott eszembe, több millió légy nem tévedhet... Ez viszont egy mellékszál az eredeti mondanivalómhoz képest, hogy én minek tartom.
"Ez viszont igaz. Mivel a vákuummal minden esetben a közeg (részleges) hiányát fejezzük ki, ezért csak akkor alkalmazható, ha a közeg hiányára szeretnénk felhívni a figyelmet."
Ezt akart lenni a mondandóm lényege.
"Nem kellene hülyének nézni az embereket, mert mindenkinek világos volt, hogy a vákuum itt nem tök üres teret jelent, így gond nélkül lehet használni ebben az esetben a vákuum és az alacsony nyomás kifejezést, ahogy teszik is, sokszor felváltva, és senkit nem zavarnak össze vele. A konkrét nyomásérték elhelyezése, és előállításának a bonyolultsága már mindenbizonnyal nem egyértelmű, de ezt az egyértelműséget nem oldja fel a precíz nyomás tartomány definíció használata se. "
Nem nézem, az, hogy valaki nem tud valamit, attól az még nem hülye. Viszont a ha végig mész az utcán és megkérdezed mi a vákuum akkor filozófiai választ fogsz kapni, azaz légüres tér ami ez esetben egyenlő az anyagmentes közeggel. Most csak egyvalaki kezdte el, hogy vákuumot mennyire nehéz előállítani - mindenféle érték nélkül - viszont sg. már a sokadik ilyen cikk, amiben előjön. Ezért írtam, hogy ez nem vákuum, és hogy ha gyakorlati alkalmazás terén használt vákuumról beszélünk mondjuk meg milyen, biggyesszünk oda egy értéket. Mert tudom, hogy ezzel elég rendesen meg lehet kavarni az embereket.
Lezárhatjuk a vitát? Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.03. 19:15:53