Nem vagyok nagy veterán, mindössze 2 helyen dolgoztam eddig, de mind a két helyen voltak olyan munkatársaim, akik nem is jártak egyetemre vagy nem bírták befejezni és ennek ellenére nagyon tehetséges, pótolhatatlan IT munkaerők voltak, többen programozók. Volt, aki elment egyetemre munka mellett, de kb az életkedvét is elvette és meg tudom érteni. Kérdezgettem azokat is, akik elvégezték, a legtöbben nagyot csalódtak az egészben.
A matematika nagyon szép és jó, de nem hatékony módja a gondolkodás megtanításának, főleg, hogy olyan probléma megoldási módszereket kellene ismerni, amik programozásra jellemzőek csak. Például csak akkor jön ki, ha megpróbálsz egy komplex rendszert összerakni és rájössz, hogy ha elölről kezdhetnéd, akkor teljesen másképp csináltad volna. Na élesben sokszor nincs meg ez a luxusod, ott le kell szállítani a vevőnek. Az a szomorú, hogy jelenleg ez szerintem egy gyakori eset, élesben kell rájönnöd sok mindenre, magadtól! Rengeteg ilyen van, ami ilyen szakmán belül általános tudásnak számít: hogyan szervezd a kódod; hogyan csináld meg, hogy könnyen átlátható legyen; hogyan dolgoz együtt másokkal; hogyan tervezz meg egy rendszert 0-ról; hogyan add elő másoknak, akár a vevőnek; milyen eszközöket használj; hogyan keress hatékonyan; minőség és gyorsaság egyensúlya, rengeteg apróság és komoly dolog egyaránt............
A lényeg szerintem: Gondolkodni is közvetlen módon, valós problémákon kell megtanítani, nem elvont tárgyakon keresztül, amik demoralizálják a hallgatókat.
Állítom, hogy ha leültetnél egy matematika professzort programozni, akkor jó eséllyel egy működő, de okádék rendszert rakna össze, amit rémálom továbbfejleszteni. És addig ilyen maradna, amíg meg nem tanítanák neki, hogy nem csak az a lényeg, hogy működik. Esetleg magától is rájönne miután csinált pár elcseszett szoftvert.
Szerintem a net minden olyan jellegű tanuláshoz jobb, ami nem igényel intenzív kommunikációt(verbális + non verbális) vagy valami olyan környezetet, eszközt, ami nem áll otthon a rendelkezésedre. Más szóval nem otthon fogsz megtanulni műteni. És szerintem figyelembe kell venni olyan tényezőket, mint az elszigeteltség személyiségre kifejtett hatása, stb... Szóval nem zárnám be az iskolákat semmiképp, de átalakítanám a szerepüket az említett módon. Utoljára szerkesztette: Kornan, 2015.10.14. 22:39:17