Lehet panaszkodni, hogy ezek az emberek külföldre mennek, de ki akar kevés pénzért dolgozni, ha ugyanazt megteheti külföldön is, jóval több fizetésért?
Az IT az a ritka szakterulet, amivel itthon is kitunoen meg lehet elni, szoval pont nem a penzert szoktak az emberek elmenni.
Viszont szinten az IT az a terulet, amivel a legkonnyebb kulfoldre menni. A munka pont ugyanaz mindenhol, ugyanazokkal a szabalyokkal, csak a nyelv mas. De az is erosen angol-orientalt.
A legtobb IT-s vagy kalandvagybol megy (vilaglatas, szakmai tapasztalat, vagy csak mert hivjak), vagy mert elege van a magyarorszagi eletbol es politikabol.
(...)megkérdezte a bérigényt, 220 bruttot mondtam..Erre kirohogott hogy hova gondolok ok ugy 110 nettot adnak +cafeteria..aztan kirohogtem(...)
A cikk nem igazan a te retegedhez szol, neked valami egesz mas tudasod lehet, mint amit igenyelnek a vallalatok. Ugyanis meg palyakezdo gyakornokokert -akik soha sem dolgoztak meg- is siman kifizetnek 220 bruttot, de ez gyorsan elmegy a 3-4-500 fele. Es ekkor nem tartunk azoknal, akiknek komoly tudasuk es tapasztalatuk van a szakmaban.
Szoval ha valoban meglenne a tudasod, akkor senki sem hulyitene 110 nettoval:)
Az IT ágban itthon csak a pofonokat meg a lehúzást kaptam, szerencsére időben váltottam.
Szinten zenesz, te valami egesz mas IT vilagrol beszelsz. Egy jo programozonak a segge is ki van nyalva a tobbi szakmahoz kepest. Jo fizu, rugalmas munkaido ingyenreggeli stb... Persze itthon nem annyira mint a Google-nel, de azert csurran-cseppen.
Onkepzes, haha. Pont igy keszulnek a kodolomajmok:D Elolvas 2 konyvet, es azt hiszi ert hozza. A cikk pont emliti, hogy nem indiai kodolomajmokra van szukseg, hanem szakemberekre. Azt pedig neten nem fogod megtanulni:)
Nem is folytatom, korvonalazodik a kep. A hozzaszolasok fele arrol szol, hogy valaki amator modon tud kodolni, aztan csodalkozik, hogy nem kap munkat. Kozben pedig szidjak az egyetemeket, hogy nem tanitanak semmit, bezzeg o hogy megtanulta a netrol a kurrens programnyelveket:D
Na eloszoris az egyetem szerepe. Az egyetemen nem tanitanak kodolni, mert annak semmi ertelme. A munkahelyeden ugyis egy masik nyelvre, masik technologiara lesz szukseg. Az egyetemen GONDOLKOZNI tanitanak meg. Mire kikerulsz onnan az agyad fel van keszitve arra, hogy komplex problemakat es rendszereket atlass es megerts.
Persze nem 1-1 a korrelacio, sok egyetemi diplomas hulye marad, es sokan kepesek egyetem nelkul is elsajatitani a tudast. De nagy atlagban egy diplomas sokkal jobban teljesit.
Viszont ami a legfontosabb, es leggyakrabban hianyzo dolog, az a munka iranti IGENYESSEG. Meg a kepzett, havi felmilliot kereso koder is kepes neha felvenni a leszarom sapkat, es a kotelezo minimumot lekodolni. Mar ebbol is nagy szivasok vannak, pedig mar ezt az embert is nehez volt megtalalni, nemhogy nala jobbakat... Hat ezt az egyetemen valoban nem tanitjak...
Masik, hogy kiket is keres a munkaeropiac, amikor azt mondja, hogy hiany van az IT-sekbol. Hat nem PC osszeszereloket, meg Windows installereket es hasonloakat, pedig sokan azt hiszik, es csodalkoznak hogy ok nem kapnak munkat. De meg csak nem is kodereket, mert az van indiaban is, sokkal olcsobban.
Akiket keresnek a kovetkezoeket kell tudnia:
- Legalabb egy nyelv magas szintu ismerete.
- Az uzleti problemak megertese
- Kommunikacio a csapat tobbi tagjaval, es egyeb szereplokkel
- Fejlesztesi folyamatok es modszertanok megertese, es kovetese
- Rendszerszemlelet
- Munka iranti igenyesseg, hogy ne csak mukodjon valami, hanem jo legyen a minosege is
- Kepes legyen atadni a tudasat egy fiatalabbnak
Na ebbol sokan csak az elso pontik kepesek eljutni, pedig pont az amit akar munka kozben is meg tud tanulni.
UI.: Mindez Budapesten, videken persze mas, de hat aki IT-s annak koltoznie kell