• Skylake
    #3
    Mivel a felhasználók 99%-a informatikai mélyhülye, ebbe a döntéshozó eurobürokratákat beleértve, mind a "kiírt valamit a gép!" tudású felhasználók körébe tartozik, nem kell csodálkozni, hogy mennyire szépen és egyetemlegesen besz*opta mindenik, hogy mindezt az USA és az USA érdekeltségű cégek aféle szívjóságból csinálják. Hát a nagy lóf*szt!

    Nem. Ez egy technológiai alapú területfoglalás, és most éppen a befolyás könnyű, "üveggyöngyért földet" kategóriájú megszerzése történik. Európában könnyen, de a világ más részén is. Éppen a fenti tényező miatt.

    Én rohadtul rühelem Putyi-t is, de tökre megértem, hogy a legmagasabb szintű kormányzati hivatalokban betiltották számítógépek és más informatikai eszközök használatát, azaz visszatértek a papírhoz. E tekintetben teljesen relevánsan jártak el.

    Épp úgy mint az az ugyancsak tetű Kína is, amelyik saját OS-t próbál fejleszteni.

    Amennyiben én olyan helyzetben lennék, mint Tudjukki, akkor nem fedett és nyílt sportlétesítményekre koncentrálnék, hanem a következőkre:

    - Valódi mindenki számára ingyenesen és korlátozások nélkül elérhető nyílt forráskódú cuccok a közigazgatásban. Az ilyen termékek közbeszerzések esetében preferáltak - Microsoft kiszorítása.
    - Architektúrafüggetlen informatikai képzések, és ezek számának növelése általános iskolától kezdve. Ingyenes iskolai számítástechnikai fakultációk, minden általános iskolás alanyi jogon laptopot kap iskolakezdéskor, és azt követő 3 évente. Ezeken nyílt forráskódú cuccok vannak, de a piacon elvárt szaktudás is oktatva van (MS). Cél, hogy a tanulók, ne Windows és Office-kilkkelgetést tanuljanak meg, hanem valódi informatikai látásmódot.
    - Jelentős állami támogatások informatikai célú startupokra, különös tekintettel nyílt és multiplaftform megoldásokra. Természetesen mindez piacra jutás teljesítésével, tehát visszatérítendő meghatározott feltételek mellett.
    - Jelentős közbeszerzés olyan kormányzati-közszférában alkalmazott Linux disztribúció kifejlesztésére, amely képes grafikus felületét, és felhasználói logikáját tekintve a legkönnyebb átállást biztosítani XP-ről és 7-ről, valamint erőforrásigénye a W7-8 legfeljebb 50%-a.
    - Olyan hardveres RNG modulok és AES, Twofish, IDEA, és egyéb modulok kifejlesztésének támogatása, amelyek PCI eszközként illeszthetők bármilyen számítógéphez a kormányzati és közszférában.
    - Ezek segítségével végponti titkosítást alkalmazó kormányzati adafelhő(k) létrehozása (hint: Tresorit, csak nagyban)