• Skylake
    #1
    Hogy mik vannak? Sikerült feltalálni a melegvizet!

    Korábban, mondjuk így, a 80-as évek végéig csak a csúcsmenedzserek esetében voltak ilyen jellegű kiégési tünetek, ami a munkájukból adódó állandó időkeretekbe szorítottságból, meg a folyamatos ügyviteli kényszerből alakult ki, és állandósult. Ezt hívták régen bulvárosan "menedzserbetegségnek", és jól emlékszem, hogy a 90-es évek elején meg is jelent a hirdetésekben, ahol mindenféle nyugató és agyserkentő tabblettákat akartak eladni a munkájukból adódóan ilyen értelemben elfáradók számára. Menedzsertabletta - emlékszünk.

    Most pedig mindenki, aki jó erősen besz*pja az online létet, részesülhet abból, hogy hogyan válik kapcsolattartása kötelezően azonnali reagálásúvá és ügyvitel-jellegűvé, és mindezek miatt kib*szott kényszeressé és fárasztóvá. Tessék, ezt hozta nekünk a Facebook, meg a többi szociálmédia-szemét, íme az az ajnározott nagy hatékonyság, és az ezen online világra (annak technikai működésmódjából) adódó társadalmi normák értelmében elvárt azonnali kapcsolattartás és reagálás hozadéka! Persze belemerülni a kék-fehér világba elsőre roppant élvezetesnek tűnik - már csak azért is, mert a kékfehér látogatása termeli a dopamint az userkék kis agyában többek közt - plusz erre rakódik kőkemény pszichológiai kényszerek egész serege, az eredményt meg meg lehet nézni. Tessék, íme ilyen az, ami túl lesz tolva: emberként, tetszik-nem tetszik nem vihetünk semmit sem túlzásba, és nem csapolhatjuk meg testi és pszichológiai tartalékainkat a végtelenségig.

    Evidens, nem? Talán csodálkozni kéne ezen?

    A szociális médiából eredő függés épp olyan abúzus, meghatározott paramétereit tekintve, mint bármely másik, ami vagy eltűrt, vagy éppenséggel tiltott. Nyilvánvaló, nem? Hihetetlen, hogy itt, a XXI. század elején ezek nem evidenciának tűnnek, hanem olyan hírnek, ami csodálkozást és egyfajta ostoba értetlenséget vált ki. "Tényleg? Hát ezt nem is gondoltam volna?!"

    Na megyek, mert 5 percre otthagytam a fészt, és már remegek az idegtől', hogy kivel mi történt ennyi idő alatt! ;-)