• end3
    #3
    Jól mutatja, milyen veszélyes az, ha egyetlen fejlesztőközpont gondoskodik rendszerének védelméről, - ez úgye, ami a mobileszközök rendszervédelmében trend az utóbbi időben. (és már nem csak mobil!)

    Igen is kell, hogy az IT-s eszközöket decentralizáltan, valós piaci verseny szituáción keresztül is lehessen védeni. A "root" jogok fejlesztők számára történő fenntartása láthatóan nem nyújt elég biztonságot.

    Egy heterogén, sok különböző fejlesztőtől származó szoftvert felvonultató rendszer, kevésbé alkalmas az egy központból vagy módon történő lefertőzésre és végső soron kibertámadások céljára történő felhasználásra. Sajnos ez ellenkezik a fejlesztők felett determináló államok hatalmi elképzeléseivel, Mert "megelőző csapásmérésre" saját maguknak fenn akarják tartani ezt a centralizált vezérlési lehetőséget.

    De a fagyi visszanyal. (Több lehetőséget látok az okosan felépített, decenralizált hatalmi és számítógépes rendszerekben. Ideje lenne felismerni ezt a döntési pozicióban lévőknek is, nem pedig rettegni a sokféleségtől. Mert bármiféle monokultúra csak leépüléshez vezet az emberiség történelmében. Valamint állástalan és kilátástalan tömegekhez. Ami végsősoron elvezet az elégedetlenségen kersztül a kibertér, de a társadalmak destabilizálásához is.)