• ostoros
    #51
    Nem. Nem jórészt aeroszol és gőz volt. Mondom, több tonna szilárd anyag, amit ott helyben lapátoltak fel a szovjet bakák az életük árán. Az ami Európába eljutott, az a kikerült anyagnak a nagyon kis része. És örüljünk neki, hogy így alakult. Az időjárás is kegyes volt, lehetett volna sokkal rosszabb is.
    Azt még hozzátenném, hogy azt az eredeti hozzászólásomból kihagytam, hogy természetesen előbb-utóbb mindenképp szétterül a szennyeződés, de nem mindegy milyen gyorsan, mert ha lassan történik, akkor lebomlik, mire messzire jutna. Bánom, hogy nem írtam precízebben, mert akkor nem tudott volna Ira belekötni, de most már így alakult.

    Amit írsz, hogy ha teljesen szétterül, és ezzel felhígul, akkor nem sokkal emeli meg a háttérsugárzást, az ténylegesen úgy van, de jogilag tiltva van az ilyen "megoldás".
    Ha van egységnyi nagy aktivitású anyagom, azt tilos felhígítani, hogy azzal érjek el határérték alatti értéket. Törvény írja elő. Persze egyszerűbb lenne úgy.

    A bemosódás pedig teljesen úgy van ahogy mondod. Nem véletlenül nincsenek (túl gyakran) globális porviharok a Földön. A csapadék kimossa az atmoszférából.