• kvp
    #28
    Az altalam leirt nuklearis hajtas tengerszinti vasimr-t hasznalna, csak legkorbol kinyert hajtogazzal. Elso korben a felszallaskor hasznalhatna elektromos impelleres hajtast. Ezt bizonyos sebesseg utan ki lehet egesziteni impelleres kompresszioval mukodo nyilt ciklusos vasimr hajtassal, majd magasabb legkorben es sebessegnel az impeller szuksegtelenne valik es ram + vasimr hajtast hasznal, majd a legkor folott tisztan vasimr-t. A vasimr hajtas ugyanis tengerszintes is mukodik, csak ekkor nagy a hajtogaz veszteseg, ami legkori gazforrasnal nem gond. Ezt a konfiguraciot hivjak egyebkent sokan lifternek. (a vasimr hajtast egyebkent Bussard dolgozta ki, bar o fuzios reaktort javasolt aramforrasnak)

    Viszont az aramforras teljesen mindegy, lehet folyekony plutoniumos gyorsreaktor vagy aksi is, a lenyeg, hogy legyen eleg aram a rendszer mukodtetesere. Az elso (impelleres) fazis egyebkent kihagyhato, ha eleve ram sebessegen indul a hajtomu, amit pl. egy sugarhajtasu hordozogeppen is el lehet erni. Ez eleve az indulo magassagon es sebessegen is javitana. Onnantol ram + vasimr, majd tiszta vasimr hajtomukent uzemelhet a rendszer, ami a legkort, sot a Fold koruli palyat elhagyva is mukodokepes marad. Hatalmas elonye, hogy ekkor nincs folosleges komponens, egy kvazi single stage rendszert kapunk.

    A rendszer komponensei mar ma is elerhetoek, mind a vasimr, mind a konnyu gyorsreaktorok tekinteteben, bar utobbi eseten erdemes kozvetlen ho/aram ciklust hasznalni, pl. a nasa stirling generatorat, ami a szokasos masodik folyadek kort kihagyja es a generator a ket hocserelo kozze van beepitve egy zart gazhuteses rendszerbe. (direkt urbe terveztek, szondakhoz) A forro oldal a reaktor, a hideg oldal kezdetben a belepo legkori levego, ami ezaltal elomelegitesre kerul az ionizalo mikrohullamok elott. Ez egy folyekony plutonium + sooldat es egy viszonylag konnyu nemesgaz hutokoroket hasznalo nuklearis raketanak felel meg. Hatalmas elonye, hogy akkor tud nagy energiat es magas impulzust leadni, amikor vastag kulso hutokozegben halad azaz a legkorben es kemiai eges hianyaban a mikrohullamos melegites scram sebessegen is stabil. A megoldas hatranya, hogy ionizalt plazma csikot hagy maga utan, viszont ez a gaz nem radioaktiv, mivel nem kerult kozvetlen kapcsolatba a reaktorral, tehat maximum ozont es egyeb termeszetes villamlaskor is keletkezo gazokat tartalmaz.