• Irasidus
    #35
    " Jég/hó van a tetején, ott, ahol van légkör, akkora amekkora az évi középhőmérséklet, stb, s ezt össze tudja/meri vetni a Ceres, vagy más égitestek, vizes bolygók légkör nélküli fagyott világával. Hát szerintem nem a hegytetőn olvadt meg a jégsapka, s nem az folyt végig a hegy lábáig... :)"

    Nem kell légkör ahhoz, hogy jég szublimáljon és magasabb helyen kicsapódjon. És mit találta Dawn, na mit gondolsz? Úgy van, hajnali ködöt, párát. De én nem is ezt akartam ezzel mondani, hanem azt, hogy ez egyáltalán nem furcsa. De sokkal valószínűbb, hogy ez a hegygerinc a mélyben lévő geológiai folyamatok miatt tört a felszínre, idővel por rakodott le rá, és mivel a por ott is lefelé gurul, ezért a lejtők sokkal később fognak porlétévé válni.

    "Te is értetlenkedsz! a közreadott kép egy nagyobb kép kinagyított részlete. miért nem mutatják be a teljes képet, s majd én megnézem mi érdekel rajta. "

    No, két kérdésem van? Honnan veszed, hogy egy nagyobb kép kinagyított részlete, a másik, hogy végig böngészted azt a pár ezer képet amit felraktak, vagy csak úgy kijelented? Egyébként vannak képek amit nem raknak ki egyből, erről volt már szó! De leírom neked, hátha te nem olvastad: tudod azért, mert ez egy kutatási anyag, és ezeknek a képeknek az elkészültébe a kutatók évtizedeket öltek bele, és megnyerték a pályázatot azaz jogot, hogy ők kutathassanak! Érted ugye, ha egyből kiraknák, más kutatók leorozhatná előlük a felfedezés lehetőséget, és az egész munkájukat. De természetesen amit megvannak vele, publikálják a képet. Amúgy sem értem minek kellene konkrétan neked kirakni bármit is, ezeket a képeket sem érted, akkor meg?

    "Van ott a Nasa-nál akkora mélyűr felvétel is, hogy sok-sok perc alatt jött át, ez sem lehet nagyobb. Nem kell ahhoz okostojásnak lenni, hogy ismerjem a hőtani alapokat, s keresni is tudok a neten. De azért köszi a segítő szándékodat öcsi! "

    Ebből a távolságból órákig tart egy egy kép lehívása. De én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy a Dawn orbitális pályán van, és akkor tud készíteni felvételt, ha elhalad fölötte, és jó rálátása van, illetve parancsot adnak rá. Ez nem valós időben zajlik, okostojás. Csinálnak egy rakat képet, megnézik mi érdekes, és majd a következő közelítés alkalmával bepozicionálják és lesz közelebbi, no nem mindenről mer dönteni kell. - Hozzátenném nincs végtelen üzemanyag, és az ionhajtóműveivel igen csak lassan tud pályát módosítani.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.08.30. 21:52:52