• kvp
    #3
    7200A eseten 230V-os halozatot feltetelezve 1656000 wattrol beszelhetunk. Mivel a led-es vilagitas a hagyomanyos energiafelhasznalas kb. tizedet igenyli es az epulet vilagitasa jellemzoen a teljes energiafelhasznalas tizede, ezert 16560 watt az atviendo energiamennyiseg. Ez a PoE kabelek effektiv 30 watt/kabelevel szamolva kb. 552 db ethernet kabelt igenyel, azaz lampankent kevesebb mint egyet. Mivel egy atlag led-es lampa es a villanykapcsolo kozze nem kell 30 wattosnal nagyobb kabel, ezert alapvetoen ugyanott vannak mintha hagyomanyos kabel lenne a plafonban, csak igy tavvezerelheto az osszes vilagitotest, mert a tap mellett az adatkabel is ki van huzva.

    Persze a gerincvezetek valoszinuleg hagyomanyos vastag kabel es csak az errol leagazo, az egyes lampakhoz meno kabelek vannak ethernet kabellel helyettesitve. Figyelembe veve, hogy egy mai atlag lampahoz meno kabel a plafonban 10A-es, azaz 2300 wattos, ez eleg nagy pazarlas lenne, amikor 30 watt is eleg. Egyebkent a szabvany kb. 100 wattig megy el, tehat vastagabb erpart rakva az ethernet kabel tap reszebe mar boven eleg a modern lampak szamara. A megoldas egyebkent kevesebb vezeteket igenyel, mint a hagyomanyos megoldas, mert minden lampa egy kozos gernincvezetekre van felfuzve, mint a faagak es a villanykapcsolok es a hozzajuk tartozo lampak kozze nem kell dedikalt vezetek.

    A megoldas sokkal szabvanyosabb es egyszerubb, mint a hagyomanyosabb 2000-es evekben hasznalt 3 eres valtozat, ahol dc tap,fold,adat ment egy darab 3 eres vezeteken es a kommunikacio formatuma a regi vastagkabeles 1 vezetekes ethernet protokollt kovette, a vele jaro nagy halozati alapzajjal es magas szamu utkozessel.