InfoCsill#5
A probléma ott kezdődik, hogy az interneten fellelhető információmennyiség nagy része még mindig egy trágyadomb (persze a nyomtatott könyveknél/médiánál sincs ez másképp).
A mai világban az állami tudományos akadémiák és az akkreditált felsőoktatási intézmények honlapjai vannak a legnagyobb rendben, ezeket követik azok az ismeretterjesztő oldalak, melyeket az utóbbi intézmények szakemberei szerkesztenek a nagyközönség számára, közérthetően a saját szakterületükről. Na most ezek az interneten fellelhető információ mennyiség kevesebb, mint egy százalékát alkot(hat)ják, kevés a kivétel, ami nem tartozik ebbe a kategóriába, de szakmailag korrekt lehet, esetleg olyan szakmáról van szó, ami nem tartozik ebbe a kategóriába, persze már itt is felmerül(het)nek problémák, nehezen ellenőrizhető, stb, de....aztán ennél lejjebb már minden információ kétes és a fogadtatása is maximális kritikát igényelne, mert a színvonal egyre lejjebb csúszik, a pöcegödör alján pedig a mindenféle végzettség nélküli önjelölt tudósok és az elmeháborodottak/őrültek által szerkesztett oldalak vannak a bulvár szekcióban, és sajnos még mindig ezek, illetve ezekről átvett információk fedhetik le a legnagyobb részt az információáradatból az interneten.
Én még a könyvek kinyitása előtt is lecsekkolom a szerzőt: ha valami nagyon nincs rendben vele (pl egy lakatos/TV szerelő írt fizika könyvet az alapból kuka, de ha valaki világrengető dolgokat állít, hogy megdöntötte a mai tudásunkat valamelyik területen, az is kapásból maximálisan gyanús, aztán ennek is vannak fokozatai, hogy mi mennyire gyanús) akkor azt meg nem veszem. Sajnos a könyvesboltokban is nagy részt szarkupac sorakozik.
Bár bűn könyvet égetni, de én már eltüzeltem évekkel ezelőtt mindent, ami szemét, a polcaimon is csak akadémiai, egyetemi tankönyvek/szakkönyvek sorakoznak, illetve olyanok, amik ellenőrizhető lektorálással stb rendelkeznek. Ami szemét volt, ment gyújtósnak, boldog-boldogtalan írhat ma már könyvet vagy blogot, weboldalt, stb.
Ja, igen: wikipédia is jó részt egy szarhalom, legtöbbször az adott szakmához nem értők szerkesztik, és ugyancsak hobbisták lektorálják. Egyszer szerkesztettem csillagászat témában egy cikket, majd egy a csillagászathoz mit sem értő Sci-Fi rajongó moderátor hosszú levelezés után sem hagyta jóvá, illetve az általam kitörölt marhaságot az istenért sem akarta kivenni, mindezt sértődéses alapon, csak hogy megmutassa, ő az erősebb a wikipédián, hiába én értenék érdemben a területhez és tudnám ellenőrizni. Többek között ezért is egy szarkupac az internetes információ nagy része, és nem hogy javulást lehetne látni, inkább egyre jobban felhígulni látszik marhaságokkal az információáradat, persze nyilván én is csak a saját szakterületemen belül tudom ezt megállapítani, de nem lehet ez másképp más területeken sem, így ott is ugyanezzel a kritikával járok el. Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.08.16. 19:14:23