• Ahoy
    #31
    Genetikával megoldható a specificitás. Nem egyszerű, de elég csak szisztémásan megfertőzni az állatot, és csak adott sejtjei fertőződnek meg. Úgy kell tervezni a vírusvektort hozzá. Ez már gyakorlatban is működik. Persze mondom sok sok megoldatlan probléma van még, immunszupresszió, kimosódás, nem azonos koncentrációjú fertőzés stb...

    Majd megkeresem azt az előadást, ahol a távirányítós egér volt, mert konkrétan nem tudom én sem, hogy a 3D koordinátás irányt hogy valósították meg egy vírussal és egy diódával.Persze optogenetikai csatornákból rengeteg féle van különböző hullámhosszra érzékenyek, más-más kémiai folyamatot beindító Gfehérje kapcsolt membránfehérjék stb... Az egészet, hogy ez valaha is működni fog mozgások távirányítására, a távoli jövőben tudom csak elképzelni 50-100 év között. Viszont félelmetes, hogy pár év alatt az optogenetika teljesen átformálta a neurobiológiát - és olyan fejlődésen ment át maga a technika, hogy megjósolhatatlan mi lesz.

    RF-nél egyértelműen nagy probléma a zaj, a lézerhez képest....de érdekes lehetőségek vannak abban is.
    Engem is a gyógyítás érdekel, szóval a mostani bionic hand project hátulütőjének azt látom, hogy meg kell csáklyázni egy perifériás ideget eléggé durván. Elektródával azt is csak hozzávetőlegesen átlagolva lehet ingerelni és elvezetni (ehhez képest meglepően jól működik némi tanulással és plaszticitással)
    Vannak most ilyen elektródák: http://www.mdpi.com/sensors/sensors-08-06077/article_deploy/html/images/sensors-08-06077f8-1024.png

    Keresztülnövik az axonok, csak mivel az emberi neuroregeneráció pite, alig 10%, gondolhatod milyen sikeres. (békáknál 50%)

    VIszont ha befertőzzük a perifériás ideget, akkor elkezdi kirakni az axonra a csatornákat és nagyon kis távról nagy intenzitással lehetne RF ingerelni valahogy szelektálva az axonok szintjén is. A cél ugye az lenne, hogy mondjuk egy bioinspirált bőrből érkező teljes precíz érintési információ eljusson axononként az idegen. Ez szerintem csak optogenetikával lehet megcsinálni, mert az elektróddal tönkretesszük magát az ideget. Akár lehet lézeresen is, mert egy ekkora átmérőjű idegen szerintem átmegy bőven a lézer. Amúgy megcsinálták a neuronok alakjának változtatását is optogenetikai vírussal. Szóval az ilyen regeneratív elektródoknak nagy szerepe lesz a közeljövőben... ismerek egy PhD-s lányt aki ezzel foglalkozik amúgy... PhD-re majd én is ezt a témát akarom, vagy optogenetikát. Sajnos itthon csak felhasználják és tervezik a vírusvektorokat, GM egereket (KOKI víruslabor, meg talán a Femtonics GM egerei) de úgy konkrétan eszköz és módszertan fejlesztésről nem tudok.