• NEXUS6
    #1
    "így megoldhatónak tűnik a rakétavédelem hatékonyságának jelentős mértékű fokozása - annál inkább, mert ez a típus jelenleg a világon az egyetlen, amely mind a repülők által alkalmazott fegyverek, mind pedig a ballisztikus rakéták ellen eredményesen vethető be."

    Őööö, hát szerintem meg nem az egyetlen, mert azért van néhány légvédelmi rakéta rendszer, amelyek viszonylag hatékonyan alkalmazhatók évtizedek óta ballisztikus rakéták ellen. Gondoljunk csak az Öböl-háborúban Patriot-okkal elfogott Scud-okra.
    A Másik oldalon is már a S-125, vagy Sz-300-as rakéták, vagy azok bizonyos alváltozata képes volt erre.

    A MAD felborulását sokáig az 1972-ben aláírt ABM egyezmény állította meg, amely kölcsönösen korlátozta az ilyen rendszereket az USA és a SZU felé. A rendszer alapvetően a stratégiai szintű anti-rakéta védelmet korlátozta, a harcászati szintűt nem, vagy kevésbé.

    Az USA az egyezmény lejárta előtt 83-ban az SDI-jal már kilátásba helyezte annak felrúgását, de az végül nem valósult meg és a SZU is összeomlott. 97-ben a SZU utódállamok vállalták az egyezmény érvényességét, de 2001-ben az USA jelezte, hogy már nem tartja azt magára nézne azt kötelezőnek.
    KB. ekkor kezdődött az a huzavona az oroszokkal, ami részben az ukrán válsághoz/háborúhoz is vezetett, az ország nyugathoz/NATO-hoz történő közeledése okán.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.08.15. 08:24:45