• Skylake
    #5
    Teljesen jogos az igényed! Homogén szabályozás kell! De ahogy látjuk, a különböző döntéshozók még csak most kezdenek rájönni arra, hogy a jelenlegi "digitális vadnyugatnak" tekinthető, vállalatok kénye kedvére alakított terepet jogilag szabályozni kéne, mivel a cégek adatgyűjtési pofátlansága napról napra új határokat dönt le. Pontosan ezt a munkát kezdték el az olaszok, volt is erről hír, és én ki is fejeztem kételkedésemet ezzel kapcsolatban. Sajnos amíg a felhasználók többsége számára ezek mindegy és érthetetlen kategóriás dolgok (szükségszerűen), addig kicsi esélyt látok arra, hogy bármiféle változás is történjen ebben a gyakorlatban.

    Főleg úgy, hogy én is tudom: a számítástechnika ebben a formájában egy sebezhetőségektől hemzsegő ócska katyvasz az előző adatszerzési hozzáállás könyörtelen érvényesítése mellé, plusz ez az egész problématömeg minden egyes rendszerbe kötött új IT eszközzel növekszik - legyen az IoT eszköz, hálózati hardver, vagy bármi más. Teljesen mindegy, hogy valami openszósz szoftverről, vagy rommá korlátozott propiretáris szemétről van szó, illetve ezek SaaS formájú online elérhetőségéről. Körülbelül így látom én is, mint ő:

    https://medium.com/message/everything-is-broken-81e5f33a24e1

    Úgyhogy igen, kell a szabályozás. Csak sajnos ez az után fog bekövetkezni, miután a jelenlegi generáció többségének alapélménye lesz egy vagy több olyan valódi kárt okozó adatlopás vagy egyéb, amely a jövőben fog bekövetkezni, és amely ráébresztheti a laikusok közül a kevésbé pontagyúakat a fenti nagyon egyszerű evidenciára, és annak következményeire - így a különböző IT szolgáltatások használatára is. A "digitális vadnyugat" éppen az userek döntő tömege miatt lett olyan, amilyen. Tudomásul kell venni, hogy a biztonság és az adatvédelem semelyik netes vállalkozásnak sem valódi érdeke. Nekik az az a szabályozatlanság az érdekük, ami most van. A különböző kormányzati adatszipkász szervezeteknek meg úgyszintén.