• Skylake
    Minden idősebb generáció úgy érzi, hogy a fiatal generáció haszontalanul, nem megfelelően él. Ez nem újdonság, már az ókorban is így volt. Azonban ez azért elég gyenge érv legitimálni bármit is, ami történik, és amely valamilyen fejlődési / változási sorba beleillik.

Visszatérve az előzőekre, szerintem fő tényező, amely miatt ez a változás igen nagymértékű, és ha nem figyelünk súlyos következményű lehet, az abban áll, hogy a technológia hordozhatóvá vált. A "mindig a tv" esetében van amikor fel kell állni a tv elől, nem lehet életünket 100%-ig úgy rendezni, hogy a tv-nek alárendelhető legyen. A helyhez kötött számítástechnikai eszközök esetében ez ugyanígy megvolt. Mára azonban az az ígéret teljesült, hogy mindenki magával vihet a zsebében informatikai technológiákból szőtt, és egyre jobban kiterjedő digitális magánuniverzumot, és ehhez minden esetben, gyakorlatilag korlátozás nélkül kapcsolódhat - ha olyan kötelező leválasztási tényezőket nem számítunk, mint munkavégzés fajtái, alvás meg közösülés és hasonlók. Azt szeretném láttatni, hogy ez messze nagyobb kiterjedésű mint a "mindig a tv" és ezért társadalomformáló hatása is összehasonlíthatatlanul nagyobb lehet. Ennek az elején vagyunk. És igen, piaci értelemben cél az addikció maximalizálása, legyen szó nagy barátomról, Cukor Márkról, vagy bármelyik semmitmondó agyzsibbasztó játékocska fejlesztőjéről. De maximalizálni semmit sem lehet tartósan - és ennek a digitális vadnyugat végének már vannak jelei - nem véletlenül nyilatkoztok itt úgy, ahogy ezt tesztiek, velem együtt, gyanakvóan vagy elítélően. Minden változás innen indul.

A technológiai fejlődést úgy értettem, hogy körülbelül mekkora változást él meg egy átlagember élete során a különböző eszközökben a technológiai fejlődés hatására - és annak társadalmi visszahatásai eredményeként. Például egy XVIII. századi ember élete születésétől haláláig gyökeresen ugyanazokat a technológiákat használta. Egy XX. századi ember, ha mondjuk a század elején született, és a század 80-as éveiben halt meg, rengeteg változást tapasztalthatott meg, amely életébe eljutott: a villanytól kezdve a rádión-tv-n át, a hűtőszekrényekig és a kályhától a központi fűtésig - a sor folytatható tetszőlegesen. Így ő életében technológiai változások sorát élhette meg, többet változott az életében az életkörülmény és a világ, mint egy XVIII. századi ember számára. Így értettem amit írtam, és úgy gondolom, hogy ha jelenlegi anyagi fejlődési ütem megmaradna (kötve hiszem, energiahordozók és ásványkincsek fogyása, éghajlatváltozás), akkor mi életünkben ez mégy gyorsabban fog bekövetkezni. Nézzük meg, milyen gyorsan eltűntek az olyan technológiák, mint például audio CD lemez, és hasonlítsuk össze ugyanilyen célú elődje, a bakelitlemez kifutási idejével - a töredéke az előbbinek. Erre gondolok.

Persze megtörténhet az a forgatókönyv is, amikor az AR VR világba totálisan belegyógyult nyugati társadalmakat más társadalmak győzik le és formálják át. Volt ilyen jó pár a világtörténelem során, gondolok itt például a kínai mongol invázióra, amely a Szung dinasztiát győzte le, és ahogy a hódítók kultúrája összeolvadt évszázadok alatt a legyőzöttek kultúrájával.

Hogy Dolgos Pista gyermekeinek nem engedte: aki bennfentes, és látja a technológia teljes keresztmetszetét, nem véletlenül fogja ezt a döntést meghozni. Én csak a szélét látom Jobs-hoz képest, de az is azt mondat velem egyfajta távolságtartást.