• Skylake
    #27
    Értő olvasás céljából. Csak hogy lásd, kb hol vannak a határai és ebből adódóan a következményei annak, hogy sok adat - sokkal több információ. Ez itt nem valami alufóliasisakos baromság, azt hiszem a The Intercept ettől messze távol van:

    https://firstlook.org/theintercept/2015/02/19/great-sim-heist/

    Ja, és most nem valami oprendszerről vagy szoftverről van, szó hanem annál sokkal jobb adatgyűjtő és aggregáló megoldásról - ha azt titkosszolgálati nézőpontból veszem tekintetbe. Ízelítő a cikkből:

    "In all, Gemalto produces some 2 billion SIM cards a year. Its motto is “Security to be Free.”

    With these stolen encryption keys, intelligence agencies can monitor mobile communications without seeking or receiving approval from telecom companies and foreign governments. Possessing the keys also sidesteps the need to get a warrant or a wiretap, while leaving no trace on the wireless provider’s network that the communications were intercepted. Bulk key theft additionally enables the intelligence agencies to unlock any previously encrypted communications they had already intercepted, but did not yet have the ability to decrypt."

    Általánosan és a következőt tudom megfogalmazni neked is. Most válik el a sz*r a májtól, ha nagyon egyszerű akarok lenni. Megvan a lehetősége mindenkinek arra, hogy tájékozódjon az általa használt informatikai technológiák olyan tényezőiről, amelyeket neki, mint felhasználónak az adott szolgáltató nem fog az orrára kötni. gondolj bele, hogy ha nagyvállalati szinten kell biztosítani azokat a szolgáltatásokat, és olyan rendelkezésre állással, ahogy a Google biztosítja minden átlagjózsi számára, az egy cégnél mi pénzbe kerül! Én tudom! Ehhez képest tőlük ingyen megkapod - a másik oldalon meg nyomtatják a bakjegyeket úgymond, akkora nyereségük van! Vajon mi ennek az oka? Miből tudják biztosítani és fenntartani? Én tudok egy pár dolgot a Google gyakorlatáról, arról is hogy milyen szintű adatmennyiséget szed össze. Ez olyan szintű adatmennyiség és annyira koherens adatstruktúra, hogy egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül a kormányzatok számára. (Számukra: https://en.wikipedia.org/wiki/UKUSA_Agreement ) Ugyanez igaz a Facebook-ra, az MS-re, és mindenki másra is, a lehetőségeihez képest.

    Amit itt a fórumon egyesek tolnak a paranoiájukkal, az túlzás. Amit mások tolnak, a tökmindegy, úgysemértekhozzá, nekemnincstitkolnivalóm dumával, az ugyanúgy túlzás, a másik véglet. Én azt mondom, némi tudás nem árt azon technológiák hátteréről, amelyek napi szinten szövik át életünket. És ha az első néhány tapasztalatot megszerezte ez irányban az ember, majd lehet hogy másképp látja a dolgokat - aztán ez inspirálja további tapasztalatszerzésre. Sajnos, tetszik vagy nem tetszik, az informatika messze több annál, hogy színes képek segítésével különböző applikációkat és weboldalakat hívunk be, és azokon valamit teszünk. Sokkal több, az csak a felszíne, a felhasználóknak készített kezelőfelület, semmi több. A lényeg ez alatt van. A tudás hatalom - és ez nemcsak a előbb említett szervezetek esetében igaz, hanem a felhasználók esetében is. Lehet konzerválni ezt a dicsőséges hozzá nem értést, de előbb-utóbb a nemtudás anyagi és személyes következményei meg fognak jelenni a felhasználók szintjén is, nem csak inforovatok cikkjeiben.

    Egyébként nekem mindegy, hogy mit teszel, próbálod megismerni a technológiát, vagy elvagy a felszínen, és tojsz az egészre. Azonban ahogy említettem, most dől el körülbelül, hogy a következő 20-30 évben, ha ez a technológiai irányvonal marad, kik lesznek ennek kihasználói, és kik azok, akiket kihasználnak, mert semmit sem tudnak a technológia részleteiről, amely életük minden területén szervesen jelen lesz. Én pedig az előbbiekhez akarok tartozni.