• Skylake
    #5
    Amit az amcsi nyilatkozatból ki lehet olvasni szerintem a sorok között az az, hogy abszolúte tehetetlenek, és nem veszik észre, hogy a világban egyre többen nem felaszabadítónak és világrendőrnek látják az USA-t, hanem pusztán hódítónak és birodalomépítőnek.

    Ha rajtam múlna, nagyon lobbiznék azért, hogy Snowden Nobel-békedíjat kapjon. Egyrészt azért, mert ráébresztette a világ erre fogékony részét, hogy az internet hatalmi eszközként alkalmazható, és arra is alkalmazzák. Másrészt azért, mert ennek nyilvánvalóvá tételét példaértékűen tette - még ha ez a drágalátos USA-nak nem is tetszik még így sem -, azaz nem rombolta le egymaga azt a hatalmi stratégiát, amelyet az USA a saját nézőpontjából szükségszerűen felépített.

    Tulajdonképpen az L. Monaco féle amerikai nyilatkozat az én nézőpontomból annak beismerése, hogy az USA jogot formál minden, területi autoritásán kívüli folyamat és technológia ellenőrzésére. Ezért, és éppen ezért adnék Snowdennek Nobel-békedíjat: egyrészt ez a cím valamekkora védelmet jelentene számára, másrészt jelezné az USA (és az UKUSA egyezmény, "Five Eyes" aláírói felé): a világ nem fogadja el azt a fajta hatalmi és ellenőrzési pozíciót, amelyet ők magától értetődőnek tekintenek.