• Tetsuo
    #16
    A vallás az ember értemével fejlődött. Ahogyan tudatosult az emberben az addigi ösztönös viselkedés, úgy tudatosult egy környezet tisztelete is, ahol az ismeretlen jelenségeket isteninek kezdte gondolni. Eleinte nem volt térítés, az adott törzsekben, családokban mindenki ugyanabban hitt, mert ugyanúgy magyarázták a jelenségeket. Eleinte kételkedni is lehetett mindenben, nem volt papság, a vallás nem különült el az egyszerű élettől, szerves része volt a hétköznapnak, minden percnek - de nem volt kiemelt szerepe.
    Aki a közösség része volt, az a közösséggel dolgozott, étkezett és "gyakorolta vallást", ami akkor minden tevékenységben benne volt még nem volt külön rítus.
    Később egyre tudatosabban próbáltak befolyásolni bizonyos dolgokat az emberek, pl. áldozattal, megkülönböztetett tárgyakkal, napokkal (ünnep), viselkedéssel, majd megkülönböztetett emberekkel (sámánok, papok). Ez a folyamat hosszú ideig eltarthatott és nehéz határokat húzni. Jóval később kezdődhetett az az időszak, amikor már bizonyos célok érdekében tudatosan manipulálták magát a vallást; de eljött ez az idő is, természetesen a föld majd' minden részén.

    Ez volt a hivatalos, szakmai álláspont én mást gondolok - de az most nem léyneges. ;-)