• kvp
    #11
    A hullam es arapalygeneratorok nem gazdasagtalanok, csak megfelelo helyre, megfelelo rendszert kell telepiteni.

    Hullamgeneratorbol szinte csak a talajhoz rogzitett levego alapu az ami eleg olcso es van megfelelo teljesitmenye is. Ezekben a hullamok ereje a levegot mozgatja egy alul nyitott kamra es a legkor kozott. Az osszekoto csoben van az aramfejleszto turbina. (a rendszer onzaro szelepekkel egyeniranyitja a turbinan ataramlo levegot) Elonye, hogy olcso es a hullamkamra epitheto fembol, betonbol vagy kifaraghato termeszetes sziklabol is, raadasul a generator a parton van, jo messze a tengerviztol. Pozitivum, hogy a apaly/dagaly ereje egy elnyujtott, hosszan tarto nagy hullamkent jelenik meg a generator kimeneten a tenyleges hullamzasra rakodva. Hatranya, hogy kb. akkora beruhazas mint egy vizeromu es teljesitmenyaranyos modon meretben is akkora.

    Arapalygeneratorbol az aramlas alapu megoldas a jo, ami ugyan nagyon karos a tengeri elolenyekre (gyakorlatilag szusit csinal az arra tevedo halrajokbol), viszont olcson telepitheto az ocean aljara, eleg tavol a felszini hullamzastol es viharoktol. Gyakorlatilag vizalatti 'szeleromukent' mukodve. A karbantartas problemasabb, de hiba eseten egyben leveheto az oszloprol a teljes generatorhaz, a lapatokkal egyutt, igy a felszinen konnyebb javitani.

    A fenti ket megoldassal szemben vannak a vizen uszo, himbas, porgettyus es hidraulikus megoldasok, amik osszessegukben nem valtak be a rossz ar/ertek (ar/teljesitmeny) arany miatt.