• comptuerrat
    #22
    A hiba lehetősége az egészen egyszerű szerkezetben is felmerül, nyilván a bonyolultabban ez sokszorozódik, és ebben egyet is értek. Ámde, semmi nem lesz már egyszerűbb. Ma már minden terméket az internethez akarnak csatlakoztatni (kávéfőző, mosógép, stb…), komplex eszközökkel rohangál a tizenéves gyerek is. És működik. Az emberi leleményesség határtalan. Ez pedig gond is lehet, mert nem elég a mérnököknek a funkciót stabilra, és jól működőre megalkotni, hanem meg is kell védeni. És okoskodók mindig lesznek, akik nem szeretik, ha megmondják nekik mit és hogy csináljanak, még akkor sem, ha ez az ő életüket is megóvná.

    Ahogy manapság nem készülhet autó ABS nélkül (mert ez egy nemzetközi szabványrendszer részét képezi) előbb-utóbb, majd nem készülhet autó „vezető alkalmasságot ellenőrző rendszer” nélkül. Így majd Kolompár Májkeldzsekszon nem is tud majd vezetni (ha csak, fel nem törik a rendszert) mert képzeld el: Az autód kapcsolódik egy adatbázishoz, amiben meg tudja vizsgálni a jogsid érvényességét, aztán a külön-féle eszközök (kormányba épített, pulzusmérő, pupilla vizsgáló, alkohol szonda és így tovább) megvizsgálnak, kiértékelik az eredményeket kb. 0,00002354 sec alatt, és eldöntik alkalmas vagy e vezetni. Ez nyilván a „szabadságunkba” kerül, de aki veszített el valakit az utakon (októl függetlenül), annak tuti megfordult a fejében, hogy miért kellett pont ma mennem, miért volt fontos?

    Én a magam részéről utálok vezetni, rengeteg az agresszív „ki a faszagyerek” az utakon. Rendesen utálom amikor az autópályán 130 körül előzök és hírtelen a semmiből feltűnik egy felelőtlen sofőr és 40-50 cm-re a kocsi hátuljától villogtat. Az igaz megoldást az automata járművekben látom. De ez egy másik téma.