fonak#186
A T-72-nek sok változata volt, az optikai távolságmérő csak a legelső szériában volt, a 80-as években ezeket is modernizálták.
Illeve voltak egyszerűsített "majommodellek", amiket kevésbé megbízható országoknak szántak (illetve háborús mozgósítás esetére saját használatra is tartottak ilyeneket, illetve ezekre állították volna át a gyártást egy háború idejére) ilyeneket szállítottak pl. arab országokba, de a lengyelek által licencben gyártott változat (amikből mi is kaptunk) is "lebutított" volt (bár a gyártási minőséget tekintve a lengyelek állítólag jobbat produkáltak, mint a szovjetek - nem lenne meglepő:)). Bár asszem lézertávmérő volt már ezekben is. (A MH meg később a 90-es években kapott Belarusztól további T-72-eseket, amik között szinte nem volt két egyforma változat, de ez a magyar dilettáns beszerzés miatt volt (kimentek kint a telepre, és rámutattak azokra a példányokra, amik megtetszettek nekik), ezért nem vettünk hozzájuk pl. ERA-t sem...) Az előretartás számításáról nem tudok, szerintem nem kell ehhez sem olyan csúcs elektronika, és ha a szovjet ipar tudott 1985-ben már olyan tudományos kalkulátort gyártani, aminek a "lelke" egyetlen gomb nagyságú "plecsni" tokban lévő IC volt (persze másolat, a bugjai is ugyanazok voltak, mint egy bizonyos japán modellnek), akkor sztem a T-72-ben is volt valszeg valamilyen ballisztikai számítógép, bár nem tudom milyen képességű, és milyenek voltak a nyugatiak. Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.06.04. 11:22:21