• ostoros
    #172
    És ez nem valamiféle sötét összeesküvés miatt van. Hanem gazdasági törvényszerűség.
    Minden birodalom, minden ország kitermeli a saját perifériáját. Hazánk Trianon után a Magyar királyság legfejlettebb területeit kapta meg. Ennek ellenére néhány év elég volt hozzá, hogy kialakuljanak az új határon belül a leszakadó régiók, mint ahogy kialakultak azok a régiók is, ahol a tőke és az infrastruktúra koncentrálódott. Ez törvényszerű.
    Azt hinni, hogy egy határ menti tartomány, amely messze fekszik a fő pénzügyi és kereskedelmi központoktól az EU legfejlettebb vidéke lesz, merő ábránd.
    Itt akkor lesz valódi fejlődés, ha az EU megegyezésre jut az Oroszok vezette ázsiai unióval és őket is integrálja, vagy pedig sikeresen integrálja az összes szomszédunkat.
    Mégis mit gondoltok, miért támogatta minden magyar kormány a románok, szerbek, horvátok stb. felvételét? Mert ezzel önmagunktól távolabb toljuk az EU határát.
    Na most akkor nézzük meg ezt az "erős EU-t"! Egy központosított EU-ban a magyar érdekérvényesítő képesség erősen csökkenni fog, már csak azért is, mert elvándorol a lakosság a fejlettebb területre. Egy kiürült terület, amely egyre kevesebb képviselőt képes az EU parlamentjébe juttatni, egyre kisebb a lobbi ereje, és egyre kisebb piac, majd szerintetek gazdaságilag megerősödik az EU-ban, igaz? Csak úgy özönleni fog a kiürült területre a befektetés, mi? Ahol egyre kevesebb a piac, a munkaerő, sőt csökken az érdekérvényesítő képessége, és egyre kevesebb fejlesztési pénzhez fog hozzájutni, majd az EU éllovasa lesz? Erősen kétlem.