• jovokutato
    A NASA-t meg lehet és meg is fogják kerülni!
    Az Apple,a Facebook,a Google és a Tesla tulajdonosai ha úgy döntenek,akkor a NASA nélkül is megcsinálják.
    A Tesla tulaja,Musk a hírek szerint akarja a Mars kolóniát..

Én meg már most marslakó vagyok
    Két nagyméretű vörösiszap-tároló mellett lakom..
    Ha a környékükön járok,akkor mintha a Marson járnék.
    És azt láttam,hogy nőttek rajtuk növények..

Én a Mars expedíciót vhogy így képzelem el:
    az emberi expedíció előtt robotok megépítik az emberi Marsbázist a felszín alatt.
    Több okból is a felszín alatt:egyrészt a bolygóra jellemző erős szél és porviharok miatt,másrészt a kozmikus sugárzás elleni védelem miatt.
    A bázist a metró vagy az atombiztos vezetési pontok mintájára építeném meg alagúttechnológiával
    Majd az emberes expedíció beköltözik a már elkészült bázisra..
    A bázis az alábbi részekből állna:zsiliprendszer,lakómodulok,kutatómodulok,közösségi modulok,légkört és vizet előállító modulok,élelmet előállító modulok,szigetelés,energiát előállító modul
    A felszín alatti bázis energiaellátását én szaporító atomerőművel képzelem el a bolygó légköri viszonyai miatt.
    Az életfenntartó folyamatokat pedig az űrhajón odavitt növények segítségével-vizet és oxigént is vinni kell a kezdethez-képzelem el,természetesen gondosan figyelve a mesterséges légkör összetételére-a káros anyagokat kiengedni a bolygóra-..
    Az emberi emésztési végtermékeket is újra kell hasznosítani..
    Közben folyamatosan vinni utánpótlást,ami a következőket tartalmazná:víz,talajanalizáló berendezések,könnyű bányászati és más eszközök a helyszíni víz előállításhoz,járművek-roverek és nehezebb járművek is-,újabb élelem,közte növények és por alakban tartós élemiszerek,orvosi eszközök és kényelmi eszközök
    Természetesen az utánpótlásban emberek is lennének..
    Az első expedíció összetételét én úgy állítanám össze,hogy legyen orvos,molekuláris biológus,geológus,mérnök és átlagos ember is,természetesen vegyes neműek..

Később küldenék több hidrogénbombát is,melyeket ledobnék vagy az Olympus Mons-ba vagy a Valles Marineris-be..
    És emellett a Földön keletkezett összes radioaktív hulladékot behordanám az Olympus Mons-ba..

Az űrhajó meghajtásánál szakítani kell a kémiai meghajtással,én nukleáris meghajtást képzelek el és ablak nélküli űrhajót.
    Az odaút során a hibernálást és a molekuláris biológia vívmányait-telomerek újraalkotásahttp://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/04/23/sejtbiologiai_attorest_ertek_el_az_elte_kutatoi/ -is használni kell.