• CairoJack
    Jah, ezer éves terv, én is ezt akartam írni. És amúgy igen csak régóta ülnek rajta.
    A baj az, hogy mostanra akkorára duzzadt az űrszemét mennyisége, hogy egy eszköz évtizedek alatt sem tudná megtisztítani az eget.
    Úgy rémlik, hogy valami 700000 az 1 centis, vagy nagyobb tárgyak száma, és az ennél kisebbek 10 millió számra vannak.
    Tegyük fel, hogy a kisebbek nem jelentenek túl nagy veszélyt, és foglalkozzanak csak az 1 centisekkel. Ha 10 percenként le tudna szedni egy ilyet ez a lézer (ami szerintem erős túlzás, tekintettel arra, hogy előbb rálátási pozícióba kellene kerülni, pályát számolni, gondolom x ideig "lőni" is kell a céltárgyat, hogy kellő mértékben változtasson a pályáján, stb. Még így is folyamatos működé mellet, 15 év, mire leszedik ezeket. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezen idő alatt folyamatosan termelődne újra meg újra a szemét. Meg ugye karbantartás, energiagyűjtés (napelem, vagy hasonló).

Szóval szerintem legalább egy tucat ilyen állomást kéne fellőni, hogy érdemben hatékony is legyen. Vagy egy állomásra kéne egy tucat "lézerágyút" felszerelni.

Aztán, ha technikailag ezt meg is oldják, akkor is ott a "politikai" oldala a dolognak. Szerintem egyik űrhatalom sem örülne neki, ha valakinek lenne egy olyan műholdja, ami bármelyik kém és/egyéb katonai műholdját le tudná szedni...

Szemét egy kérdés ez az űrszemét...
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.05.16. 10:49:30