• Ahoy
    #8
    Olvasgassatok az optogenetikáról kicsit, baromi érdekes. Ezzel akarok foglalkozni majd PhD-n.

    Utólagosan szelektíven lehet sejteket fertőzni egy kiherélt vírussal, ami 100%-ban nem patogén és nem okoz semmi problémát. Aztán pl idegsejtek elkezdenek termelni speciális fényre érzékeny receptorokat, csatornákat, amit aztán lehet ingerelni fénnyel nagyon specifikusan. Humán felhasználás még várhat, de megoldást jelenthet egy rakás neurológiai betegségre. Ugyanis nem csak fénnyel lehet ingerelni, hanem bármilyen elektromágneses hullámmal.

    Kicsit mondjuk már ijesztő is a jövőre nézve. Fertőzzük be a szerotonerg-dopaminerg-noradrenalin termelő idegsejteket, vagy specifikusan a jutalmazó pályákat, majd ha depressziósak vagyunk, csak ingereljük meg rádióhullámokkal és máris elmúlik a rossz kedv. Persze jó esetben amit már egerekben használnak is, ingerelhető speciálisan a Parkinsonért felelős pálya, mint a deep brain stimulation esetében, így gyógyítható lesz. Vagy krónikus fájdalom megszüntethető.

    Mellesleg befolyásolható így a sejtek egyéb tulajdonsága is, növekedés, sejtalak, működés stb... Ezáltal bejuttatott transzgén őssejtek képesek lehetnek majd céltudatosan beépülni, eljutni a megfelelő helyekre és axonhálót növeszteni. Időskori demencia visszafordítása...

    A lehetőségek határtalanok. Mindezek nagyon friss dolgok, évről évre hatványozottan emelkednek a publikációk a témában.