• kvp
    #12
    "Van egy full hobbyfelhasználású drón, mondjuk a Parrot AR.Drone 2.0. a súlya alapján vizsgázni kellene, ha vezetni akarja valaki. Ez most komoly?"

    Igen, egy ilyen nagy dronnal mar le lehet szedni tavolrol egy mozgo autot is ha tudja megfeleloen vezetni az ember. 250 gramm alatt meg nem olyan gaz az sem ha fejbe ver egy embert, a folott mar igen.

    "És mi van akkor, ha valaki mégsem szabálykövető? Hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy adott drónt jogosan vezet-e valaki? Szépen kinéző, de betarthatatlan szabályról van szó."

    Ausztriaban valahogy a betartatjak a gyorshajtasi es a parkolasi szabalyokat is, meg minden mast is. A 30 meteres repulesi magassag is azert van, mert az alatt meg az ingatlan tulajdonosa donti el, hogy beengedi-e a jarmuvet a telkere vagy sem. A folott, meg hatosagi engedely kell mar a felszallashoz is. Ha csak 1 embernek nem tetszik azok kozzuk akik latjak, akkor gyorsabban viszik el a dront a tulajjal egyutt, mint hogy lemeritene az aksit.

    Egyebkent a jo megoldas az lenne, ha minden dront a forgalomba hozatal/uzembe allitas elott be kellene soroltatni kaegoriakba.

    1: Lenne a gyerekjatek, ezek a kamera nelkuli, meg egy macskara sem veszelyes kis jatekok. Ezeknek a jatekbiztonsagi szabalyoknak kellene csak megfelelniuk. Konnyites, ha pl. infras, tehat nem tud kimenni a latoterbol es a hatotavbol, mert akkor azonnal kikapcsol es leesik. Filleres taviranyitos kisauto kategoria.

    2: A masodik a hobbi dron kategoria, ezek az atlag taviranyitos repulokkel azonos kategoriaba esnenek, azonos szabalyok mellett. Ez utobbi egy viszonylag jol szabalyzott terulet jelenleg is.

    3: A harmadik a profi eszkozok, azaz valodi dronok kategoriaja, amik filmezestol a szallitasig sokmindenre hasznalhatoak. Ezekhez rendes legterhasznalati engedely es dronvezetoi vizsga kellene, tovabba felelosseg es egyeb biztositasok. Minden ilyen dront nemzetkozi azonositoval kellene ellatni, mint a sportrepulogepeket es forgalomba allitas elott atvizsgalnak oket biztonsagi szempontok szerint. A repulesuket a legiiranyitas felugyelne a kotelezo fedelzeti jelado es a radarkep alapjan.