• senki687
    #80
    Veszel egy közösséget. Látod, hogy milyen helyzetben vannak. Erre látod, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Meglátod, hogy nem azt csinálják. Erre azt mondod, hogy a közösség hülye (ebben igazad van), aztán szétvetíted a tagjaira (ez logikai hiba), hogy többségében azok is hülyék, "tisztelet" önmagamnak, meg a kevés kivételnek, mert bezzeg én másképp döntöttem volna, holott nem is tudod, mi alapján döntöttek, és nem is érdekel. Ez csak egyre jó, önbizalomnövelésre.

    Figyelmen kívűl hagyod az emberek egyéni döntéseinek okát, átlagolod a viselkedésüket és aztán visszabontod egyénekre (hülyék egyessével majdnem mind). Érzed hibát a gondolatmenetedben? Ha a tömeg vislkedését értékeled, akkor ne vonj le következtetéseket a benne szereplő egyénekre csak a tömegre. Ha az egyénekre akarsz következtetést levonni, akkor az egyéneket kell néznded.

    A tömeg buta, de az emberek általában nem.

    Pl.: 1, A szabadban szaladgáló oroszlánfalkához nem sétálsz oda őket megsimogatni. Ha csak 1 oroszlán van, azt sem simogatod meg. Miért? Mert az oroszlánk ragadozók egyenként is, falkában is.

    2. Egy hangya nem veszélyes. 10 millió hangya az ágyadban már nagyon veszélyes. Akkor most 1 hangya mégis veszélyes?
    Utoljára szerkesztette: senki687, 2015.04.27. 11:22:15