matatom#33
Miért hagyjuk, mert igazam van? Miért csúsztatsz, mert igazam van? Miért a magasztos elveid harsogod, és veted sutba, a konkrét tényeket, azt, hogy igenis a régi gép nagy esély arra hogy elromlik, és az XP-s gép nagy esély arra, hogy zombivá váljon? Mindkettö jóval nagyobb esély, mint amiket te írsz, mégha a modern eszköz csak 3 évre van tervezve, a 10 éves akkor is valószínübb, hogy bedöglik, mert soha a büdös életben nem volt az általad emített 100 évre tervezve és a büdös életben nem bírt ki 100000 írást, mert bad sectoros lett fél év után és az új meg újabb fél év után. 30 éves számítógépes tapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy a 20-25 évvel ezelötti merevlemez, floppy stb. szinte alig vagy éppen semmivel sem volt megbízhatóbb, mint a mai SSD, vagy DVD. Ugyanúgy kellett kidobálnom öket anno, mint most, hiába volt a gyártási technológia és a névleges tartósság más. Millió képet, zenét, dokumentumot, stb. veszítettem el a csodás, örökkétartó hardvereid miatt. Egyébként meg mit vársz azoktól a mai "fos" hardver és szoftvertermékektöl, amikért tizedannyit fizetsz, mint régen, vagy torrenten tötöd le ingyen, miközben telpofával köpködsz rájuk, hogy ez szar, meg az szar? Anno 100k volt az irásbiztonság, most meg 1k? Névlegesen igen, és ha vacakot veszel most "óccsóé". Anno nem 5000 Forintért vetted a 64G-s USB kulcsot, hanem 50e-et adtál a 50MB-os HDD-ért, ami örökké kellet volna hogy tartson, ha az alaplapi vagy a tápban lévö döglött kondenzátorok taccsara nem vágták az egészet. Ha ma arányaban annyit kiadnál egy gépért, mint annakidején, amikor egy vagyon volt, és körültekintöen vásárolnál, ma is megkapnád a biztonságt és a tartósságot. Hagyjuk a baromságokat és a farok hasonlítgatást hogy melyik hardver volt a jobb. Jól tudjuk mindketten, hogy az emberek ugyanúgy fostak az MS-DOS után a Windowstól, ugyanúgy köpködték a "szent XP"-t eleinte a 95 után, az új Word verziókat a régi után és ugyanúgy szartak a biztonságra, mint most. Szóval gyözködd a tapasztalatlan hülyéket, velem kár vitatkoznod, nem ma jöttem le a falvédöröl. Egyedül a tempó pörgött fel egészségtelenül, és a világ változott túl gyorsan körülöttünk, de attól még az említett konkrét kérdésekben nekem bizony igazam van. Ezt a féligazságaid, vagy holmiféle magasztos elvek, mégha szintúgy igazak is akkor sem változtatják meg, és akár hogy is próbálod megkerülni a konkrét kérdést, elterelni a témát, irní Ádámtól Éváig Neumanntól Bill Gatesig bármit, az igazságomat akkor sem vitathatják el. Punktum!