• matatom
    Pedig látod amit leírtál pont azzal értek nagyjából egyet én is. Az elvet én támogatom, a különbség csak az, hogy szerintem normális piaci kapitalizmus is teremthet szociális, gazdasági és ökológiai jóletet (Skandináv út?). Tehát a nemzetközi, nagymenö, pénzrehajtó cégek és a gazdagok is megcsinálhatják azt, hogy a nyereséget pl. a reciklálás fejlesztésre, munkaeröteremtésre, szociális jólétre és környezet megóvásra fordítják (Mondjuk épp Bill Gates aki sokat tesz ilyen téren).

Ha az öreg gépet úgy cserélhetnéd, hogy tudod, azt jó hatásfokkal újrahasznosítják, hogy amit veszel új gépet, azért nem halt meg egyetlen kínai munkás sem rákban, stb., akkor akár évente is cserélheted a gépedet, nem 10 évente, mert a cserével nem szennyeztél környezetet, munkahelyet teremtettél, és te is gyorsabban, kényelmesebben hatékonyabban teheted meg vele azt, amit szeretnél.

Szóval, a pörgést, a pénzkeresést nem tartom hibásnak, a hiba a pénz felhasználással és sokszor a módszerrel van, ahogyan azt megkeresik. Kulcskérdés, hogy a pörgés, a fejlödés nem szabad hogy meghaladja azt, ahogy a másodlagos negatív effektusait (környezetszennyezés, éhbér stb.) semlegesétö eszközök (újrahasznosítás, munkateremtés, szociális háló stb.) fejlödése megvalósul.

Jelenleg nincs egyensúly és ezért vannak sokan, így te is és én is jogosan felháborodva. Én igyekszem racionálisan hozzáálni a megoldáshoz, és nem olymód vagdalkozni, másoknak is kárt okozva, mint ahogyan azt "halgatyó" tette.

Gondolj bele mi lenne, ha az XP támogatásának megszünése után tömegesen kezdenének az emberek XP-t használni. Összeomlana a net a sok zombigéptöl, és mindenkiröl minden iformácó elérhetövé válna, mellesleg minden belassulna. Ez a cél? Ez semmivel sem jobb, mint a generált fogysztói igény, csöbör-vödör. Amikor lépni kell, akkor lépni kell.

De...! De... ne azért dobd ki a régi géped vagy vegyél új OS-t, mert a haverodnak új iMacje van és írigyled, hanem azért, mert a hardver ma-holnap bedögölhet, mert nem elég gyors vagy nem tudja azt a szoftver már végrehajtani, amit akarsz, azaz nem elég hatékony, mert nem akarod, hogy a barátod lakáscíme, telefonja stb. kikerüljön a ferözött gépedröl, és mert nem akarod, hogy a többi ember szívjon a te zombigéped miatt amikor netre megy. Ezért cserélj, ne másért.

Utoljára szerkesztette: matatom, 2015.04.21. 13:36:18