• kvp
    #10
    A harci gazokkal az a baj, hogy joreszuk direkt vagy mellekhataskent eleg fajdalmas kinhalalt okoz. Ez persze a pszihologiai hadviseles resze volt, de mostanaban ezert is akarjak betiltani. A ciangaz is hasonlo hatasu, meg a nacik ota nem hangzik tul jol ha hasznaljak. (pedig csotanyok ellen is tokeletes, a muegyetemi koleszban jo ideig azzal irtottak oket evente egyszer)

    A gazos kivegzes az EU altal javasolt modszer vagohidak szamara. Elonye, hogy a teherauto/busz behajt a kamraba, a sofor kiszall, majd a mar halott egyedeket rakodjak ki, igy sokkal tisztabban lehet levagni oket, mivel nem jonnek ra hogy pont most fognak meghalni, ezert nem panikolnak es vedekeznek. Felmerult az orvosi felhasznalasa is, eutanaziahoz. Gazbol a nitrogen es a szendioxid is jo, csak az oxigen legyen keves a keverekben. Az USA csak rajott, hogy ami alkalmas egy marhavagonnyi eloleny egyszerre torteno humanus eutanaziajara, az talan jo lesz egy-egy ember kivegzesehez is. Mas allamokban meg a golyohoz ternek vissza, mert az egyreszt amerikai hagyomany, masreszt abbol tenyleg sok van nekik es altalaban a fejloves viszonylag gyorsan hat, tovabba mindenki ismeri a mukodesi elvet.

    A fentiek ellenre magam reszerol ket okbol ellenzem a halalbuntetest, egyreszt fennall a tevedes eselye, masreszt viszonylag enyhe buntetes a valodi eletfogytiglanhoz kepest. Ha a valodi eltfogytiglant kombinalnak a japan kommunikacios tilalmi megolddal es az izraeliek altal kinzashoz hasznalt alvasmegvonassal, akkor tenyleg lenne eleg elrettento ereje. A gond az, hogy mar a sima valodi eltfogytiglant is nagyobb kinzasnak tartjak az EU-ban, mint a halalbuntetest. Pedig azonnali halal helyett eletfogytig tarto kinzasra itelni sokkal sulyosabb es nagyobb visszataro ereju buntetes lenne, persze csak indokolt esetben alkalmazhato. A tenyleg orultnek szamito elkovetok eseten pedig nem kellene elitelni oket, hanem csak kenyszer gyogykezelesre, ami sokkal humanusabb, felteve, hogy addig nenyleg nem kerul senki ki amig meg nem gyogyult, ami az esetek 99%-aban varhatoan nem fog soha eljonni. (jelenleg a kozveszelyes orulteket is kiengedik egy ido utan, ez hibas es veszelyes gyakorlat)