• NEXUS6
    #43
    Hmmm, ez kedves! Minekután xarrá offolod már az első hsz-edben a topikot azon aggódsz, hogy ne vessünk fel több kérdést.
    Érdekes.

    Modellkedés.
    Mera primordiális hanghullámok nem tételezik fel azt, hogy a mért, strukturált adatokat, annak megfelelően értelmezem, hogy ilyeneket keresek? Amit azért teszek mert az univerzum kialakulásának standard modelljét fogadom el!? Namost én kicsit úgy érzem, de javíts ki, hogy előre eldöntöttem valamit, nem?
    Ezzel szemben én azt állítom, hogy ha más a modell akkor ahogy értelmezem az adatokat, akkor azok nem időt, hanem épp távolságot, sugárzási mennyiséget, vagy miatyánk per szögsebességet adnak ki. A fizika szerencsére ma már kellően színes ahhoz, hogy kis szerencsével találjunk megfelelő analog képletet, és akkor ráhúzhatjuk a mérés által kiadott adatokból számolt eredményre, hogy találtunk valamit, vagy a valamire hasonlító dolgot. Én csak azt mondom, hogy attól, hogy valami valaminek látszik az még nem az. Bár soxor ez az egész a számmisztika határát súrolja.
    A világegyetem keletkezésére vonatkozó standard modell helyett is van rahedli, ami ugyan úgy használja a fizika nagy elméleteit, a relativitás elméletet, a kvantum fizikát, csak máshogy rakja össze az elemeket, mást magyaráz és természetesen más hiányosságai vannak.
    Te hiszel a mainstream megoldásban, persze miért ne. Engem meg kíváncsivá tesznek az alternatív elméletek, mert azokból lehet tanulni, a mainstream visszaböfögése meg csak nagyjából arra jó, hogy ilyen topikokat szétoffolj.
    De ezt már ezerszer végigdumáltuk. Kösz, hogy megint ebbe az irányba vitted el az egészet!
    ;)

    A kíváncsiság nem önmagáért való, Istennek tetsző csudálatosság, hanem egy fontos stratégia a környezet, az erőforrások feltérképezésére. Ezt a célt szolgálja az állatoknál és az embereknél egyaránt. Azonban fontos az is, hogy a kíváncsiság mint kvázi szabadidős tevékenység rögtön felfüggesztésre kerül, ha komolyabb egzisztenciális tényező jelenik meg, egy fenyegetés, vagy egy nőstény (tudós nyelvre lefordítva, jelentősen fogja az kutatási témáját is befolyásolni, hogy kap-e pénzt adott kutatásra, és a pénzzel meg tudja-e etetni a kis családját emberünk).

    "Tudományos fokozattól még nem lesz valaki automatikusan kutató!"
    De! A tudományos fokozat megszerzése azt jelenti, hogy elsajátította a tudományos kutatás elveit, módszerét, és ez azt jelenti hogy kutató. Más kérdés, hogy ez manapság elmegy egy presztízs irányba. Nem azért publikálnak az emberek mert tényleg van valami témájuk, hanem mert a köv fokozathoz kell a publikáció, meg hogy hivatkozzanak rá. Ez sajna megint csak azt erősíti, amit mondtam, hogy a tudomány és tudósok ugyan úgy nem mentesek a soxor állati gyökereinkből fakadó gyengeségektől, mint bárki más.
    Kutató nem csak az, aki drága gépeket füstöl el, és olajos a keze, hanem a vakegér is, aki bevonul a könyvtár rejtett zugaiba és onnan élete folyamán többet nem mozdul ki.

    "Mindennek van költségvetése. De ettől a pénzosztástól, és a politikust akaratától nem lesz valami tudományos kutatás. Lehet nem érted amit írok? Kutatásnak az számít, amit tudományos kutatás szabályait betartja, nem az amire pénzt adnak. Hívhatják annak felülről, de attól még, hogy a zebrát pénzért/politikai nyomásra lónak hívják, ettől még nem lesz valójában ló."
    Ja itt elcsúsztunk egymás mellett. De ezexerint te tudsz olyan pénzosztásról, ami csak kvázi tudományos kutatás. Mondanál példákat!? Csak mert ez is az én gondolatmenetemet, álláspontomat erősíti. ;)

    Az Intersetllaros felvetés mondjuk pont kapcsolódik a cikk témájához, szal nem tudom, hogy miért nem pont ezt akarod boncolgatni inkább!??? :D
    Most te, vagy nem láttad az Interstellart, vagy marhára fogalmad sincs amit láttál!!!!
    Adva volt egy család, akik egy házban éltek, a házban voltak kísérteties jelenségek. Aztán kiderült mi okozta ezeket, és hogy ennek pont köze volt az idegenekhez. Most ugracc vagy komolyan nem jött át, hogy pont ezt boncolgattam?
    Amúgy Paul Davies is ezzel a gondolattal zárja a témában írott, pár éve megjelent könyvét. Hogy pár évszázada még a világ a vallás és "földönkívüli" lények egy egységet képeztek. A mai ember fejében különülnek csak ezek el, és beszűkülve csak azt az idegen formát, technológiát fogadjuk el, ami ebbe a beszűkült világképbe belefér. Pedig ahogy A. C. Clarke is mondja:
    a fejlettebb technológia, az alacsonyabb szinten álló kultúra számára megkülönböztethetetlen a csodától.
    ;)
    Amúgy nézd már, mióta létezőnek elfogadott állatfajta nálad a parapszichológus!? A végén még valami paleoasztronautikai cikk linkjét lököd be Danikentől!
    XD