• LowEnd
    #20
    "Vannak az aranynál ritkább dolgok is."
    Igen, de a korlátos dolgok, kivétel nélkül nagyon értékesek. Az aranyat egyébként azért használjuk értékmérőnek, mert ez a tradíció, a plutónium használata például nehézségekbe ütközne. Az arany nem (különösebben) mérgező, nincs belőle túl sok, de van elég ahhoz, hogy a kereskedelemben felhasználható legyen, az arany ékszerek és egyéb tárgyak továbbá tartósak. Sok szerencsés körülmény van itt. Az arany értékmérő szerepét viszont nem keverném össze az értékességével: az arany a korlátossága miatt értékes, és ez válaszolja meg azt, hogy miért nem fog az arany totálisan elértéktelenedni.

    "A bitcoin korlátolt mennyisége viszont okozhatja az összeomlását. A bányák egyre kevesebbet termelnek."
    Gondolom bitcoin "bányákra" gondolsz itt. A bitcoin érme elvileg akármilyen kicsi darabokra felosztható, tehát akár egy bitcoin elég lenne a Föld teljes kereskedelmi forgalmának a tranzaktálásához, más kérdés, hogy az az egy bitcoin nagyon értékes lenne, megegyezne az értéke a Föld teljes jelenlegi pénzeszközeinek az értékével. Ennél persze több bitcoint bocsátanak ki, teljesen pontosan 21 millió a maximálisan kibocsátható. Önmagában Bitcoinból tehát soha nem lesz hiány, ha nagyobb lesz rá a kereslet mint amennyit a bányák elő tudnak állítani, egyszerűen annyi történik, hogy az árfolyama megemelkedik, és sokkal kisebb bitcoin darabkával tudsz például egy pizzáért fizetni.

    "Utána viszont ki üzemelteti a rendszert ráfizetéssel?"
    A bitcoin mint rendszer nincs központosítva, a felhasználók üzemeltetik, tehát te is tudsz például bitcoin bányát, vagy tranzakciókat adminisztráló szoftvert/hardvert beállítani, és megkaphatod a kibányászott bitcoinok értékét vagy később, ha már nem lesz kibányászható, akkor tranzaktált pénz után járó jutalékodat. Ha például az eddigi tranzakciókezelők becsukják a boltot egytől egyig, akkor én nagyon szeretnék üzemeltetni egy ilyen szervert, hiszen az összes tranzakció rajtam menne keresztül, és dagadtra keresném vele magam. Nyilván ezt mások is észlelik és addig fogják nyitni illetve becsukni az efféle szervereket, amíg a közgazdaság ésszerűségei diktálják, tehát egyfajta egyensúly alakul ki hosszú távon.

    Én nagyon reménykedem ennek a pénzhelyettesítőnek az elterjedésében, ha kellően sokan használnák, akkor a spekulatív árfolyambefolyásoktól is végre mentes lehetne.