• kvp
    #17
    "Azt viszont nem értem ill. nem emlékszem (a múltkor olvastam, bocsi), hogy honnan ad ez az eszköz plusz energiát a könnyebb járáshoz?"

    Nem ad, csak eltarolja a lab lerakasakor elveszo energia egy reszet, majd elore fele lepeskor visszaadja. Ugyanabbol az energiabol taplal vissza amit pl. az aramtermelo padlolemezek is felhasznalnak. Normal esetben ez az energia teljes mertekben atadodik a talajnak, azaz joreszt hove alakul a cipok talpanal. Ennek egy reszet kapja vissza a lab a kovetkezo lepesnek, mar amennyiben sik talajon elore halad. Minden mas esetben csak gatolja a mozgast es meg a rugonak is ellen kell tartani. Arra amire kitalaltak (idos embereknek sik talajon mozgasra) viszont tenyleg jo es eleg egyszeru is, tehat viszonylag olcson gyarhato. Roviden kb. olyan mint a jarokeret, nem tokeletesiti az evoluciot, de segit annak akinek kell.

    "Hosszútávon beleszólhat az evolúcióba az, hogy megmentünk egy csomó génhibás embert, akik gyakran még nemzőképesek is lehetnek."

    A hibas a kornyezeti hatasok fuggvenyeben mast jelent. Ezen kornyezeti hatasokhoz ma mar hozzatartozik a technikai civilizacio is. Elofordulhat, hogy egy fejlettebb civilizacioban a jaras kepessege mar nem hordoz evolucios elonyt, ellenben a magasabb intelligencia igen. Ebben az esetben az adott technikai kornyezetben evolucios elonyt jelenthet az okosabb, de amugy jaraskeptelen egyedek letrejotte. Ugyanez igaz pl. zero gravitacios kornyezetre, ahol az eros csontok es a labak nem annyira hasznosak, mint mondjuk 4 kez. Persze egy ilyen kornyezethez alkalmazkodott faj mar nem lenne kepes a mi foldi korulmenyeink kozott elni (vagy csak nagyon nehezen), de a sajat kornyezeteben jobban boldogulna. Osszessegeben nem visszafejlodesrol beszelhetunk, hanem az emberi kornyezet fontosabba valasarol, a termeszetes foldi kornyezettel szemben. Ez egy evolucios fejlodesi irany, ami kesobb eljuthat akar oda is, hogy egyreszt az emberiseg szetvalik tobb fajra, masreszt ezek kozott lehet par olyan, ami technikai kornyezet nelkul kb. annyira lenne eletkepes mint mi az urben urruha nelkul. Az ez iranyu fejlodestol azert idegenkednek az emberek, mert egyreszt nagyon idegen nekik, masreszt a tobbseg nem tud elfogadni egy termeszetes foldi kornyezetben eletkeptelen emberi fajt, mint lehetseges evolucios iranyt. (egy tartosan urben elo emberi szarmazasu fajnal egyebkent nem is lehet mas a kornyezet, mint a mesterseges, csak a folditol valo elterese es az ehhez valo alkalmazkodas merteke kerdeses)