• kvp
    #12
    A ledekkel jellemzoen az a baj, hogy tulhajtjak oket. Ha kis fenyereju led-ekbol lenne sok osszerakva egymas melle es megfelelo hutest kapnanak, akkor sokkal tovabb birnak, gyakorlatilag evtizedekig mennenek folyamatos uzemben is. Ehhez nagyon sima egyenfeszultseg, aktivan szabalyozott arammenyiseg es sorosan kapcsolt ledek kellenek. A stabil tapegyseg es a huto viszont nagyok, tehat nem fog a normal foglalatba bemenni a led, hanem egy kb. A5-os panelra fer csak fel, egy rakat jobb kondenzatorral, egyeniranyitoval es a hagyomanyos vllanyego meretu trafoval egyutt. Cserebe nem melegszik annyira es sokkal tovabb birja a led tomb mint egy sima hagyomanyos ego. Tehat a technika adott, csak ne a regi Edison foglalatba probaljuk belegyomoszolni, mert nem arra valo.

    Egyebkent van olyan, hogy halogen ego. Ezek hagyomanyos izzos villanykortek, csak eppen halogen technikaval. (magyar fejlesztes ez is, tobb mint 100 eves) Fele akkora energiaigeny, ketszer akkora hatekonysag es elettartam. Cserebe viszonylag olcsoak es szebb fenyuk van mint barmi masnak, tovabba hiba eseten nem minosulnek veszelyes hulladeknak. Egyetlen hatranyuk, hogy csak ketszer hatekonyabbak mint a simak, tehat kb. C-D korul van a hatekonysaguk es nem A, mint a jobb ledeknek.

    ps: A feher led-ek nyitasi feszultsege kb. 3.3V, ajanlott arama 20 mA, de inkabb 15 a jo, ezert 230V->10:1-es trafo->23Veff->diodahid es szures->32Vpeak-> ~ 9 led es egy 15 mA-es aramkorlat. (lm317 ic, 87 ohm) Jol meghutve minden. Ha a 9 db led keves, akkor meg 9 db es hozzajuk meg egy lm317-es aramgenerator. Idealis esetben egy ilyen megoldas addig birja amig egy atlag billentyuzeten a numlock led es hirtelen kieges helyett csak szepen lassan elhalvanyul a fenye. Eleg nagy fenyero adhato le, csak ugy kell szamolni, hogy a felvett teljesitmeny egy reszet hokent le tudja adni, tehat akkora hutofelulet kell, hogy szobahomersekleten maradjon minden komponens es akkor nem megy tonkre.