• asgh
  #15
  Az egyik fele a kérdésnek, hogy egyáltalán milyen alapon perel be valaki egy céget, amiért nem léptették elő. A másik fele meg a hátrányos megkülönböztetés.
  Az előléptetés elmaradása önmagában még nem lehet egy per alapja. Ennyi erővel mindenki perelhetne, amiért nem ő lett a főnök. Ha valaki nem találja megfelelőnek a helyét egy cégen belül, akkor elmegy máshova, ahol jobban megbecsülik.
  Ha azonban statisztikákon túl egyébbel is bizonyítani tudja, hogy nem a teljesítménye, hanem egyéb személyes okból mellőzték, akkor igaza van és akár még nyerhet is.
  Ha pl. van egy hangfelvétele arról, hogy valaki felveti a nevét az előléptetés kapcsán, egy fejes meg azzal utasítja el, hogy nőt nem akar kinevezni. Ebben az esetben tök jogos hogy szétpereli őket, ez ugyanis ugyanolyan hátrányos megkülönböztetés, mint ha az lenne a baj, hogy fekete, vagy ateista.
  Ami az IT-ben dolgozók arányát illeti, az szerintem sokkal inkább a nőkön magukon múlik, mint az iparágon. Illetve az is lehet, hogy maga az informatika, mint műfaj áll távol a nők többségének habitusától. Én pl. ismerek olyan csajt, aki IT cégnél dolgozik managerként és a képességei bőven meglennének, hogy fejlesztő legyen, csak egyszerűen nem érdekli a téma. Gyakran előfordult, hogy komplex problémákat hamarabb értett meg, mint a fejlesztők többsége, hamarabb állt elő megoldásokkal, stb. de ha arra kerül a sor, hogy a gép előtt agyaljon-e napokat, vagy emberek között legyen, akkor az utóbbit választja.