• kvp
    #5
    Az osszes biometrikus adat nem titkos, hanem csak egy nevjegy, tehat nem jelszo helyett hasznalando, hanem felhasznaloi nevkent. Az EKG-s adatokkal az a baj, hogy nagyon random, tehat az ember eleg konnyen produkal mas es mas adatokat ket meres kozott, annak fuggvenyeben, hogy a szivizomnak eppen hany szazaleka es melyik terulete aktiv.

    Egyebkent mint minden biometrikus adat ez is felveheto, majd akar eloleny jelenlete nelkul is visszajatszhato. (az ekg is csak egy elektromos jel, ami johet elolenytol vagy akar egy magnesszalagrol is, de szerintem menne egy ekg-s papirrol keszitett telefonos foto alapjan eloallitott jellel is) Ez igy kb. annyit er azonositasra mint szukrolonak a venaszkenner.

    A bpay az meg pont nem azonosit, hanem olyan mint a regi feltoltos telefonkartyak, tehat ha megolik a tulajt, es elszedik tole, akkor is lehet fizetni vele. Egyebkent a technologia mogotte egy szemelyi adatok nelkuli bankszamlara kiallitott paypass chip. Ilyet hasznalnak mar jo 20 eve Japanban a tomegkozlekedesi kartyakon (azzal is lehet vasarolni is). Sot ott mar a telefonba is fel lehet tolteni, tehat a telefon lesz a bankkartya is, sot az aktiv rfid chipeket ki is lehet kapcsolni, vagy jelszoval ellatni ha valaki nem bizik a mellete elmeno, taskaba rejtett kartyaolvasoval 'keregeto' emberekben... :-)