• saxus
    #11
    Na, azért tegyünk már tisztába egy pár dolgot. Kármán vonal kb. 100 km. környékén van, nagyjából onnan számítjuk a világűrt (99%-a a légkörnek alatta van), de 300 km alatt nem igazán beszélhetünk stabil pályáról, mert túl nagy a légkör fékezése. (ISS is 300-400 km között mozog, időnként muszáj pályakorrekciót csinálni, különben az a maradék 1%, ha lassan is, de túlzottan lefékezné).

    Másrészt nagyon nem mindegy, hogy valamit egy ballisztikus ívben akarunk fellőni, (mint ahogy pl. egy ballisztikus rakéta is elment 300 km-ig, kb. 1,6 km/sec delta-V-ből, addig egy stabil 300 km-es pályához 9,6-10 km/sec deltaV kell. (Ez az, hogy mennyi sebességváltozást kell végezni - gyorsítás, nem az, hogy mennyivel kell haladnia az eszköznek, illetve nem áll egyenes arányban azzal, hogy mekkora rakéta kell vagy milyen "magasra" megy. Példának okáért a Saturn-V rakétában pl. volt annyi tartalék, hogy akár a Mars körüli pályára is lehetett volna küldeni a Hold helyett a cumót, más kérdés, hogy életben nem értek volna oda az űrhajósok).

    Szóval, eltalálni (ballisztikus pályán) egy műholdat, illetve pályára állni a Föld küröl az nem ugyanaz a sportág.

    Persze, ezek a rakéták gondolom háború és kölcsönös műholdvadászat esetén történő tüneti kezelésre kellenek, ami azért

    Egyébként érdekesség, hogy a kínaiak is pont azért akarják a CZ-11-et (Hosszú menetelés 11), ráadásul szilárd hajtóanyaggal, hogy ha kell nagyon gyorsan tudjanak műholdat pótolni.