• dchard
    #5
    Bár a cikk nem tér ki rá, érdemes megemlíteni, hogy a lehallgatás ebben az esetben úgy válik kivitelezhetővé, hogy a SIM kártyán tárolt K kulcsot, amely a küldött és fogadott adatok titkosításához használnak, nyúlta le az NSA. Ilyen módon válik akár passzív módszerekkel is lehallgathatóvá a célszemély. A jelentősége azért nagy, mert míg a korábbi módszerek jellemzően a LI interfészt és a mag hálózatot használták aminek nyoma maradt, addig ezt a módszert bárhol a világon bármiféle nyom nélkül bevethetik.

    Érdekes a T nyilatkozata is:

    "A T-Mobile közleményében kifejtette, hogy a Gemalto SIM-kártyákban használt titkosítási algoritmust egy saját algoritmusra cserélték ki"

    Az algoritmust hiába cserélik le, ha a működéséhez szükséges kulcsot ahhoz is lenyúlták. Komolyan egyébként sem változtathatták meg az iparágban elterjedt algoritmust (Milenage), mert akkor nem működne a kártyájuk roaming körülmények között.

    Összességében egyetértek a cikkben szereplő állítással, miszerint az összes Gemalto-s SIM-et cserélni kellene. Emlékeztetőül nem egy hazai szolgáltató is Gemalto-s SIM-eket ad az ügyfeleinek.

    Dchard
    Utoljára szerkesztette: dchard, 2015.02.24. 09:42:10