• torreadorz
    #12
    "Csakhogy akkor a Habsburgok ellensegekent."

    Merthogy? Szerinted amúgy mi lett volna a 48 után következő 50 évben a vesztes szabadságharc után? Mert különálló magyarország semmiképp (hisz vesztettünk), innentől kezdve meg ugyanugy benne lettünk volna a háborúban az osztrákok oldalán. Most az hogy ezt az államformát osztrák-magyar monarchinának vagy csak szimplán osztrák birodalomnak hivjuk tökmindegy.

    "De a 40 evert megerte, hogy a fele orszag odalett, odalett a horvat-magyar unio,erdely,felvidek,ujvidek,karpatalja, meg ugy kb 10 millio magyar ember"

    Csak szólok, a románoknak, szerbeknek stb már akkor is igen komoly területi követeléseik voltak az akkor magyarországgal szemben nem véletlen támadták ránk.

    Nem ám az osztrákokkal szemben és nem is az osztrákokra támadtak! Már csak azért is mert szemben a mézédes álmokkal a nagy magyarország igencsak soknemzetiségü ország volt amelynek nagyon sok részén bizony a magyarság igencsak kisebbségben volt.

    Tehát ha nem lett volna monarchia és az 1.vh-ban magyarország szembefordult volna ausztriával akkor csak annyi történt volna hogy egyik oldalról a német-osztrák haderő csépelte volna az országot, a másik oldalról pedig a szerb, horvát, román felkelők ütöttek volna minket mert ők meg magyarországból akartak mindenképp kiszakadni.

    Ezek után rendkivül valószinü hogy a kétfrontos háború után az ország területi épségét megőrizve nyertesként került volna ki a háborúból. Sokkal inkább az történt volna hogy az ország egyik felét megszállták volna a németek, a másik felét pedig elfoglalták volna a románok és az eredmény ugyanez lett volna (maximum a határok lennének máshol, de a terület nemigen lenne más).